Strekker stamfiber til 200 millioner

1100 kilometer fra Narvik til Trondheim skal få fiber i 2015. Det skal nye Stamfiber AS sørge for.

Publisert Sist oppdatert

- Dette er et unikt spleiselag hvor både samfunnsinstitusjoner og kommersielle aktører har fått til et samarbeid og realisert Stamfiber AS, sier styreleder Guttorm Haugan fra NTE.

Modell for samarbeid

- Stamfiber er det mest omfattende spleiselaget vi har på bredbånd i Norge. Ishavslink og Kyst Tele har tidligere realisert spleiselag i mindre målestokk. Med Stamfiber er vi kommet så langt at dette kan stå som en modell for andre deler av landet, sier Haugan til Telecom Revy.

- Har stormen Hilde bragt erfaringer som fører til at mer av fiberen nå legges i bakken?

- Vi har vurdert farene med uvær både før og etter Hilde og det kan hende noe mer blir lagt i bakken enn før planlagt. Når det er sagt så var det ikke oppheng av underliggende fiber som var problemet, men at strømmen forsvant.

- Hva med kryssforbindelser til Sverige og ut til Kyst Fiber?

- Sikkerhetshensyn gjør det ønskelig med flere tverrforbindelser, men det er ikke planlagt forbindelser til Sverige i prosjektet. Her er det samfunnssikkerhet som er avgjørende og følgelig også et incitament for offentlig bistand, sier Haugan som også sitter i et nasjonalt bredbåndsråd.

13 i spleiselaget

Det er til sammen 11 aksjonærer i Stamfiber AS, blant dem 8 elverk som vil stå for utbyggingen av fiberanlegget. Aksjonæren er Narvik EnergiNettAS, Ballangen Energi AS, Nord-Salten Kraft AS, Sørfold Kraftlag SA, Fauske Lysverk AS, Dragefossen Kraftanlegg AS HelgelandsKraft AS, NTE Marked AS, Statnett SF, Broadnet AS og Signal Bredbånd AS. Stamfiber AS vil fungere som et bindeledd mellom utbyggere av fiberanlegget og kundene, samt koordinere utbygging og drift. I tillegg til aksjonærene i Stamfiber AS er aktører som Jernbaneverket og Telenor delaktig i spleiselaget.

Det er stor forskjell på størrelsen av investeringene som står i forhold til hvor mye hver enkelt skal leie av kapasiteten. De lokale leier bare en liten bit av sambandet mens noen trenger forbindelse hele veien Narvik-Trondheim. De største har skutt inn 15-20 millioner hver. Det er Broadnet, Telenor, Jernbaneverket, Statnett, Signal og Forsvaret som er de største.

Fiberkabelen vil gi bedre nettilgang for næringsliv og innbyggere i disse områdene. Den skal gå gjennom høyspentmaster, grøfter og i sjøkabel ved fjordkrysninger

Den nye kabelen vil øke påliteligheten, kvaliteten og kapasiteten på tele- og datalinjene mellom landsdelene, og være første steg mot et aksessnett for indre deler av Nordland og Nord-Trøndelag. Med denne utbyggingen knyttes kommunene Røyrvik, Lierne, Leksvik og Frosta til fibernettet. Dette er noen av de landkommunene i Nord-Trøndelag som har vært mest utfordrende å gi fibertilknytning.