Svenskene slår oss på sms og nett

Svenskene slår oss på sms og nett

Nå er våre naboer flinkest på nesten all kommunikasjon i Norden.

Post- og teletilsynet og de tilsvarende virksomhetene i de andre nordiske landene har sammenliknet sine tall, og laget en nordisk ekom-statistikk.

Lenge har nordmenn gått for å være i verdenstoppen når det gjelder sms-skriving, bare slått av blant annet danskene. Men nå har også svenskene tatt innersvingen på oss.

Våre naboer i øst sender gjennomsnitlig over 1.600 meldinger i året, mens nordmenn nøyer seg med rundt 1200.

Best på sms

- Man kan lure på hvorfor det er slik at vi i alle år har tekstet klart mer enn svenskene, mens situasjonen nå er motsatt, sier direktør i Post- og teletilsynet, Willy Jensen, på deres hjemmesider.

- Jeg har tidligere yndet å si at svenskene er mer rett på sak og heller snakker direkte enn å skrive meldinger, men jeg har visst tatt feil.

En grunn kan være at bruken av smarttelefoner med epost har økt kraftig i Norge den siste tiden, og kanskje erstattet sms-er til en viss grad. Utviklingen har uansett flatet ut, mens den i Sverige har økt kraftig de siste fire årene.

Best på mobilt nett

Men også svenskene er flinke til å bruke smarttelefoner. Faktisk mye flinkere enn oss, og flinkest i Norden.

Hele 2,5 gigabyte lanstet hver svenske ned til mobilttelefonen sin i 2009, mens tallet for Norge er beskjedne 1,2 gigabyte. Det er svakest i Norden, sammen med Danmark.

- Så har da også Finland og Sverige flest abonnement for mobilt bredbånd, sier Jensen.

Best på fiber

Og så, når du tror svenskenes seiersgang er over, viser det seg at de også er flinkest på fiber.

Rundt 23 prosent av svenskene som har fast bredbånd får dette via fiber, og en typisk bruker får 10 Mbit/s.

PT håper samarbeidet med de nordiske landene om felles ekom-tall kan hjelpe oss med blant annet fiberutbygging fremover.

- Mange internasjonale saker frontes felles, og vi har stor nytte av å bringe de enkelte lands erfaringer tidlig opp til diskusjon på toppnivå, mener Jensen.

Det eneste svenskene ikke får førsteplassen for, er skravling. Der er finnene best, med Norge på andreplass.

Les om:

Telekom