Taper stort på fibersatsing

Taper stort på fibersatsing

Norske kraftselskaper satser på fiber, men resultatet er blodrøde tall.

Norske e-verk eies gjerne av kommuner og fylkeskommuner, og tjener mye penger om dagen. Mange bruker disse pengene på å bygge fibernett. Men det får de fleste lite igjen for, skriver Aftenposten.

- Mange av disse fiberselskapene er bitte små, og vil trolig aldri bli lønnsomme, sier daglig leder i Norsk Telecom og fibermarkedsanalytiker Tore Aarønes, til Aftenposten.

Julenissen

Han anslår at selskapene til sammen har investert rundt 4,5 milliarder kroner. Men mellom 2004 og 2008 har fiberselskapene et samlet underskudd på nesten 600 millioner.

Alle norske fiberaktører er ikke med i beregningen, men Aarønes peker på trenden. Han mener kommuner bør tenke seg om før de lar kraftselskapene satse såpass friskt.

- Bredbånd kan være god distriktspolitikk, men jeg ser ikke bort fra at mange kommunestyrer er blitt lurt til å tro på julenissen, sier han til Aftenposten

- Langsiktig

Også professor ved Handelshøyskolen BI, Lars Thue, advarer mot den voldsomme utbyggingen. Han frykter vi møter en ny teleboble som går mot bristepunktet, tilsvarende hva som skjedde i 2001.

Lyse Energi har via datterselskapet Altibox satset rundt 1,5 milliarder i fibermarkedet. Styreleder i Lyse Energi, Ivar Rusdal, ser risikoen, men påpeker at ingen avkastning kommer uten risiko.

- Dette er en langsiktig investering, sier han til Aftenposten.

Les om:

Telekom