Telenor og Altimo skaper mobilgigant

Telenor og Altimo skaper mobilgigant

Nytt Bermuda-selskap avslutter Telenors russiske mareritt.

Norske Telenor og russiske Altimo (eid av Alfa-gruppen) legger nå en fem år lang juridisk og politisk strid bak seg, og slår sammen sine eierandeler i det russiske teleselskapet Vimpelcom og det ukrainske Kyivstar. Det nye felles mobilselskapet tar navnet Vimpelcom.

Ifølge en børsmelding fra Telenor vil det sammenslåtte selskapet tilby teletjenester i Russland, Ukraina og andre tidligere Sovjet-republikker, såvel som i Georgia, Vietnam, Kambodsja og Laos.

- VimpelCom vil søke å utvide sine operasjoner til andre raskt voksende markeder i Europa, Asia og Afrika, med mål å bli en av verdens ledende aktører i bransjen, heter det i meldingen.

Nye Vimpelcom registreres på Bermuda, får hovedkontor i Nederland og blir børsnotert på New York Stock Exchange (NYSE).

Bermuda er en nøytral jurisdiksjon med et velutviklet lovverk og med et stort antall NYSE-noterte selskaper. Partenes aksjonær- og andre avtaler, som vil sendes det amerikanske kredittilsynet ("SEC") i kopi, vil være underlagt New York-lov, og partene er enige om at enhver fremtidig konflikt skal løses gjennom voldgift i London. Dermed skal Telenor unngå nye runder i det russiske rettsvesenet om det oppstår nye knuter på tråden med Alfa-gruppen.

Legger striden bak seg

Den langvarige og bitre striden mellom Telenor og Altimo/Alfa ser dermed ut til å være et tilbakelagt stadium.

- Partene er enige om å stanse alle pågående rettslige prosesser og trekke eller forlike dem før transaksjonen fullføres. Styringsstrukturen i VimpelCom er utformet for å betydelig redusere muligheten for nye konflikter mellom aksjonærene, heter det videre i meldingen.

- Gjennom å snu en femårig konflikt til et spennende foretak for framtiden, er vi glade for å kunngjøre en avtale som vil sette oss i stand til å fokusere helt og fullt på langsiktig verdiskapning for selskapet og legge alle tidligere uenigheter bak oss. Vi oppfordrer alle øvrige aksjonærer i nåværende Vimpelcom til å støtte den foreslåtte transaksjonen og delta sammen med oss i å skape det nye Vimpelcom, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor.

Alexei Reznikovich, toppsjef i Alfa, kaller det nye selskapet en ny stjerne på den globale telekomhimmelen.

- Dette er virkelig en historisk dag for våre selskaper. Det nye selskapet vil ha en uovertruffen erfaring i å tilby moderne telekommunikasjonsløsninger i sterkt konkurranseutsatte miljøer, sier han.

Gode nyheter

Den norske staten eier 54 prosent av Telenor gjennom Nærings- og handelsdepartementet, og 4 prosent gjennom Statens pensjonsfond - Innland (tidligere Folketrygdfondet).

– Dette er gode nyheter, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad. Hun sier avtalen åpner for en ny internasjonal aktør innen mobilkommunikasjon.

Etter en halvtimes handel er Telenor-aksjen opp 12 prosent på Oslo Børs.

LES OGSÅ: Beskylder Telenor for spionasje

Telekom