Telenor åpner 4G-nettet

Telenor åpner 4G-nettet

Åpnes i de største byene først. Telenor er ikke bekymret for Netcom-forsprang.

I dag ble det arrangert pressekonferanse; Telenor er i ferd med å åpne opp datanettet sitt for 4G, som det gjerne kalles, eller LTE som det egentlig heter.

Allerede i morgen kan kundene booke dataabonnementer.

- Dette er en stor dag for Telenor og den norske befolkning, proklamerer Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

- Tradisjonelt har det blitt lansert en ny G hvert tiende år. Nordmenn forventer å ha dekning og kapasitet uansett hvor de er. Norske folk er ivrige mobilbrukere, forteller hun.

Storbyene

Dekningsdirektør i selskapet, Bjørn Amundsen, var også til stede på pressekonferanse for å fortelle om dekningen.

I første omgang er dekningen best utendørs, på grunn av frekvensene som brukes. Telenor venter i spenning på 800mHz-frekvenser, som vil gi bedre dekning innendørs.

Det påstås likevel at mange vil oppleve tilfredsstillende innendørsdekning.

I første omgang åpnes nettet i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. Samt noen områder i omegn; Lørenskog, Lillestrøm, Asker, Bærum, Sandnes, Lofthus i Hardanger og Longyearbyen.

90 prosent i 2015

Innen 2015 er målet at 9 av 10 nordmenn skal være dekket av Telenors 4G-nett. I løpet av året vil også Fredrikstad, Sarpsborg, Skien, Porsgrunn, Drammen og Kristiansand kunne utnytte mulighetene. Nordens paris, Tromsø, vil komme på tidlig i 2013.

Telenor har valgt å operere med edruelige tall; selv om teoretisk mulighet er 100 Mbit/s, sier Telenor at typiske brukere i praksis vil oppleve et sted mellom én og 40 Mbit/s.

Det gjenstår et par grep før du kan surfe på 4G via mobilen via Telenor dags dato. For det første må det komme telefoner som støtter 4G. For det andre må Telenor gjøre en oppdatering i basestasjonene sine. Sistnevnte skal gjøres i løpet av fjerde kvartal.

I den generelle oppgraderingen av mobilnettet spyr Telenor i år inn fire milliarder, og ønsker ikke spesifisere hva av dette som er 4G-kostnader, ettersom de ser på det som en slags totalpakke.

Lenge etter Netcom

Erkekonkurrenten Netcom lanserte 4G, eller altså LTE, i desember 2009.

At Netcom har fått et forsprang bekymrer ikke Amundsen.

- Målt i antallet brukere og steder med dekning ligger de foran, men vi er ikke redde for å ikke ta dem igjen.

Svendsen mener Telenors timing er ideell:

- Telefonene er på vei inn nå. Vi lanserer på riktig tidspunkt, sier hun.

Bortsett fra Iphone 5, da. Men det kan ikke Telenor klandres for.

Lanseringen skjedde på Barnesenteret på Ullvevål sykehus. Computerworld kommer tilbake med en egen sak om hvorfor lanseringen foregikk akkurat her.

Les om: