Illustrasjonsfoto: Everton Pestana/Pixabay

SERVERPARK: Datasenterkapasiteten for Telenor CDN er delt mellom Oslo og Stockholm. Illustrasjonsfoto: Everton Pestana/Pixabay

Telenor dobler i bredbåndsnettet

Tilpassing til mer videotrafikk gir dobling av kapasiteten til CDN-tjenesten til Telenor.

I fastnettet er 70 prosent av datatrafikken nå video. Og andelen øker. For å møte denne utviklingen, varsler Telenor kapasitetsøkning i CDN-tjenesten (Content Delivery Network), som tar seg av innholdsdistribusjon over bredbånd.

Denne tjenesten tilbys nordiske og øvrige internasjonale som vil distribuere innhold via bredbånd og internett. En oppbygging og modernisering gir den økte kapasiteten til disse media-aktørene.

− De store kundene er svært opptatt av «event-kapasitet», det vil si «peak»-kapasitet Det er dette vi måles på og som avgjør om vi blir valgt som leverandør. Ingen tåler forstyrrelser når Bjørgen nærmer seg mållinja og tar gull for Norge eller viktige mål scores i Premier League, sier Birgit Bjørnsen, leder for bredbånd og TV i Telenor Norge.

Stabiliteten i nettverket er bedret gjennom ny kapasitet på rundt 1.000 gigabit per sekund. Telenor regner med at CDN-tjenesten nå er klar for å ta seg av forventet strømmevekst av TV- og videosignaler.

Det er rundt 100 nye servere som er kommet til de 150 serverne som allerede var i den egenutviklete CDN-riggen til Telenor. Datasenterkapasiteten er delt mellom Oslo og Stockholm.

− Trafikktopper ser man normalt komme ut på kvelden, men for eksempel ved Premier League toppkamper kan det være nærmest en dobling av antall seere. Telenor CDN-trafikk utgjør ca. ti prosent av all trafikk i Telenors IP-nett, og for inneværende år forventes en vekst på over 100 prosent fra 2016, forklarer Bjørnsen.

Fra 2015 til 2016 vokste CDN-trafikken med 80 prosent hos Telenor. Det er Canal Digital, TV2 Sumo, NRK TV og RiksTV som er de største TV-innholdsleverandørene.

Telekom