Telenor frykter nye kabelregler

Telenor frykter nye kabelregler

Fiberleverandørene tror nye forskrifter fra Vegvesenet vil føre til mindre utbygging.

Telenor frykter en utgiftsvekst på mellom 50 og 100 prosent ved legging av fiber under vei. Bakgrunnen er en forskrift for fiberkabellegging under fylkes- og riksveger som har vært til behandling siden høringsfristen gikk ut i april i fjor.

Siden den tid har Telenor sett på saken, og nylig sendt et brev til Statens Vegvesen og Samferdselsdepartementet hvor selskapet fremmer et motforslag for å slippe de økte utgiftene.

Ifølge Telenor er det kravet om hvor dypt kabelen skal ligge som vil sørge for kostnadssmell. Dybden foreslås økt fra 50 til 80 centimeter.

Dypere = Dyrere

- Grave- og asfalteringskostnadene er helt klart det dyreste i slike prosjekter, selve fiberen er billig. Hvis den nye forskriften skulle gå gjennom måtte vi i praksis gravd rundt én meter på grunn av at vi skal ha plass til fyllmasse, og jo dypere vi graver, jo bredere må vi grave for å få tilstrekkelig stabilitet når vi bygger opp igjen, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Telenor, Jørn Bremtun.

Konsekvensene av økte utgifter kan både føre til dyrere abonnementer for kundene og at enkelte prosjekter droppes. Droppede prosjekter kan igjen føre til at det norske folk ikke får bredbånd, mens økte kundekostnader kan føre til færre kunder.

Jørn Bremtun i Telenor (Foto: Telenor)

Les om:

Telekom