Telenor-nettet friskmeldt

Telenor-nettet friskmeldt

Etter nesten fire timer med mobiltrøbbel på Østlandet, har Telenor endelig ordnet opp.

Mandag ble store deler av Telenors mobilnett på Østlandet rammet av store problemer. Feilen ble oppdaget klokken 10.10, og ble løst klokken 13.53. I løpet av de nesten fire timene kunne mobilabonnenter oppleve ikke å komme frem til den de ringte til, eller bli sendt helt feil.

LES OGSÅ: Fiberbrudd skaper mobilkaos

- Vi beklager sterkt ovenfor våre rammede kunder. Det var en graveskade i Groruddalen som førte til dette, sier informasjonssjef Elisabeth Evjen i Telenor.

Telenor har fremdeles ikke alle svarene, og ønsker ikke å gå ut med hvem som gravde der de ikke skulle.

Skaden på fiberkabelen førte til såkalte fremkommelighets-problemer, som enkelt forklart betyr at rutingen av trafikken ikke går slik den skal. Evjen kan ikke forklare teknisk hvordan dette kunne skje ved at en fiberkabel blir brutt, men lover å komme tilbake med den informasjonen.

Telenor skal ha redundans i nettet, slik at om det blir kabelbrudd ett sted, så vil det bety at trafikken går et annet sted. Det skjedde åpenbart ikke i dag.

- Jeg kan ikke forklare det, men det må ha vært flere feil som oppstod samtidig. Vi har normalt en oppetid på 99,8 prosent, sier Evjen.

I november i fjor brant det ved Oslo S, og flere virksomheter, blant annet politiet, opplevde at datasystemene ikke kunne kommunisere, siden det ikke var redundante løsninger.

LES OGSÅ: Brann rammer Banetele-kunder

Hun kan ikke gi et eksakt tall over hvor mange som ble rammet, men sier det var hele Østlandsområdet. Ett av de mer alvorlige problemene, var at folk ikke kunne ringe fra mobiltelefon til nødnummer 113.

Evjen understreker at fasttelefon har fungert hele tiden.

Telekom