Telenor skal tilby skikkelig bredbånd

Telenor skal tilby skikkelig bredbånd

Ved årsskiftet vil Telenor tilby solid båndbredde til noen få utvalgte

Telenor har i flere år lagt fiber inn til husveggen i nybygg. Men frem til nå har ikke telegiganten åpnet for internettprodukter over fiberen. Men en ny storavtale med fiberprodusenten Alcatel-Lucent tyder på at noe er på gang.

-Vi har vært Telenors hovedleverandør av løsninger for bredbåndsaksess siden 2000 og ser nå frem til å støtte Telenors fiber-til-hjemmet prosjekt, sier salgsdirektør Øyvind Stevenson i Alcatel-Lucent Noway.

Avtalen innbærer at Alcatel-Lucent skal levere såkalt FTTH (Fiber-to-the-Home) til Telenor. Øyvind Stevenson forteller at løsningen er basert på Gigabit Passive Optical Networks (GPON), dermed vil Telenor kunne tilby tjenester som IPTV, video on demand og HDTV.

- Hvor stor er avtalen i kroner?

- Det er en rammeavtale som vi ennå ikke vet størrelsen på, men vi har store forventninger, sier Stevenson.

Han forteller at bredbåndsteknologien gir 2 gigabit fordelt på flere hustander, men at hver enkelt bredbåndskunde vil kunne få opp mot 100 megabit linje.

LES OGSÅ: Bygg ditt eget bredbånd

- Dette vil dekke bredbåndsbehovet i overskuelig fremtid, sier Stevenson.

Hos Telenor er man sparsommelige med informasjon. Men informasjonssjef Atle Lessum bekrefter at avtalen med Alcatel-Lucent innebærer en opptrapping av fiberutbyggingen.

- Vi har allerede lagt fiber til 30.000 hustander. Vi har valgt Alcatel-Lucent som underleverandør fordi vi kommer å øke utbyggingen, sier han.

- Når vil fiberen tas i bruk?

- Vi vil følge opp med internettilgang og innholdstjenester ved årsskiftet. Men akkurat hva dette innebærer må jeg få lov å komme tilbake til, sier Lessum til Computerworld.

- Hvor mye vil Telenor investere i fiber fremover?

- Vi snakker mye penger, uten at jeg kan gi deg noe tall, sier Lessum.

Les om:

Telekom