Telenor vil ha mer nettbetaling

Telenor vil ha mer nettbetaling

Snart trekker Telenor seg fra det nasjonale samarbeidet med utveksling av nettrafikk. Det kan føre til økt pris på nettbruk.

Når Telenor nå trekker seg fra nettsamarbeidet Norway Internet Exchance (NIX), betyr det at de får muligheten til å kreve penger fra innholdsleverandører og tjenestetilbydere som bruker deres nett for å la deg se innhold på internett.

Telenor har valgt en stund siden å tre ut av det nasjonale samarbeidet for Internett-leverandører. Allerede i november 2002 skrev Computerworld at Telenor vil kutte linjene til Nix. Det som den gangen skulle ta ett år har holdt i fem år til. Men fra 1. juli anvender selskapet bare sitt eget hovednett.

LES OGSÅ: Parabol trues av bakkenettet

Intet nytt

Denne kommersialiseringen av internett kan for eksempel bety at NRK bli nødt til å betale Telenor dyrt for å nå frem til internettbrukeren, på tross av at det allerede betales abonnementsavgift til bredbåndsleverandøren.

- Dette har vært kjent lenge. Oppsigelsen ble sendt i desember, og avgjørelsen å gå denne veien allerede for fem år siden, sier informasjonssjef Arild Johannesen til Computerworld.no

Grunnen til Telenors ønske om å innføre betaling for enkelte innholdsleverandører stammer fra den voldsomme veksten i datamengdene på nettet.

- Vi må innse at internett har blitt profesjonelt. Nettet er forretningskritisk. Derfor ønsker vi å ha full kontroll på det, sier Johannesen.

LES OGSÅ: Åpne nett gir bredbånd hele livet

Telekom