INN I MOBILALDEREN: Ny finansiering gir vekst i mobil infrastruktur i Myanmar. Det nyter denne munken i Yangon godt av allerede. Foto: Dag-Rune Zachariassen Vollen

Telenorpartner får USA-finansiering i Myanmar

USAs første bistandsrelaterte investering i Myanmar blir i satsingen på mobil infrastruktur i landet.

Publisert Sist oppdatert

Myanmar er virkelig på vei ut av kulden og over i vekstfasen som ferskt demokrati. Nå kommer bistandsfinansiering med stempel fra USAs myndigheter. Overseas Private Investment Corporation (OPIC) er en offentlig organisasjon innen de føderale myndighetene i sambandsstatene som samler inn privat finansiering til bistandsrelaterte prosjekter verden rundt.

Nå låner de drøy to milliarder kroner (250 millioner USD) til Apollo Towers Myanmar. Dette selskapet bygger og vedlikeholder mobiltårn.

Satsing på landsbygd

Så langt har Apollo bygd 1.800 teletårn, og nye 2.000 skal bygges når resten av landsbygda i det ferske demokratiet skal bygges ut.

- Telekommunikasjon er en kritisk faktor i utviklingsprosjekter verden rundt. Gjennom denne finansieringen er målet for OPIC å få til en signifikant forbedring for mobildekning i dette landet, kommenterer Elizabeth Littlefield, administrerende direktør i OPIC, til Cellular News.

Om lag 70 prosent av det 51 millioner innbyggerne i Myanmar bor på landsbygda, men infrastrukturutbygging der er fortsatt i sin spede start.

Telenor i Myanmar er blant selskapene som vil nyte godt av satsingen.

- Telenor benytter Apollo som tårnselskap i Myanmar, sier informasjonsdirektør for Telenor i Asia, Tor Odland, til Computerworld. Selskapet har ingen kommentar ut over det

Telekom-utbyggingen i Myanmar har vært en dundrende suksess for Telenor og for innbyggerne i landet, som raser inn i mobilalderen i 3G-fart.