SIKKERHET: Telenors sikkerhetssenter på Fornebu - overvurderer de seg selv og undervurderer farene? (FOTO: Telenor)

SIKKERHET: Telenors sikkerhetssenter på Fornebu - overvurderer de seg selv og undervurderer farene? (FOTO: Telenor)

Teleoperatørene skråsikre på cybersikkerhet

71 prosent av norske telekomselskaper vurderer at de er i Norgestoppen innen cybersikkerhet. Men kanskje er skråsikkerheten et resultat av manglende tester.

Til sammenligning er det kun 28 prosent av alle norske virksomheter som har forsikring mot hacking og dataangrep. 43 prosent har ikke forsikret datasikkerheten i virksomheten, og ytterligere 29 prosent har ikke forsikring som ikke dekker alle kartlagte trusler.

Norske telekomselskaper undervurderer nivået av cyberbeskyttelse. En fersk undersøkelsegjennomført av forsknings- og konsulentselskapet Ovum på oppdrag av analyseselskapet FICO, viser at 71 prosent av norske telekomselskaper vurderer seg selv som ledere innen datasikkerhet, eller sier at de ligger over gjennomsnittet i bransjen.

57 prosent i lederstillinger med ansvar for sikkerhet, mener at respektive virksomhet er ledende innen datasikkerhet i telekombransjen. 14 prosent vurderer at de er bedre på cybersikkerhet enn bransjegjennomsnittet. Samlet for alle bransjer er det kun 28 prosent som vurderer respektive virksomhet som ledende.

- Det ser ut som norske telekomselskaper undervurderer nivået av beskyttelse mot hacking og andre trusler. Når flertallet hevder å være ledende på datasikkerhet i bransjen, er noen av dem sannsynligvis overbevist om at de er best, sier Dylan Jones, Country Manager for Norden og Baltikum i FICO.

-  Denne skråsikkerheten er sannsynligvis et resultat av manglende benchmarking. Pålitelig benchmarking vil gi mer realistisk data til å vurdere sikkerhetsstatusen på riktig måte», sier Jones.

Europeiske IT- og teleleverandører har vært ofre for omfattende databrudd de siste to årene. Og millioner av kunder har blitt påvirket. I tillegg til tap av inntekter, omdømme, og kunder, har flere selskap i Storbritannia blitt bøtelagt for manglende datasikkerhet. I henhold til det nye EU-direktivet om datasikkerhet som trer i kraft over nyttår, kan et selskap bli ilagt bøter på opptil 20 millioner euro for brudd på datasikkerhet, eller opptil 4 prosent av globale årlige inntekt.

Les om:

Telekom