TEST: Avanserte wlan-rutere

TEST: Avanserte wlan-rutere

Belkin PlayMax og Linksys E3000 tar begge sikte på kravstore brukere.

I dag kan man få med seg en bredbåndsruter med 802.11n-støtte for bare noen få hundrelapper fra mange forhandlere. For mange vanlige brukere vil disse også kunne fungere helt tilfredsstillende. Vår erfaring over tid er imidlertid at det kan være greit å styre unna de rimeligste modellene – det gjelder både i forhold til ytelse, rekkevidde, stabilitet og funksjonalitet.

Belkin PlayMax og Linksys E3000 går i konkurranse med blant annet Netgear WNDR3700 og D-Link DIR-855. Dette er selskapenes mest påkostede wlan-rutere rettet mot hjemmebruk og små kontorer. Felles for disse er at de tilbyr 802.11n både via 2,4- og 5 GHz-frekvensområdet, Gigabit Ethernet-svitsj og programvare med funksjonalitet tilrettelagt for de mer kravstore og avanserte brukerne. Samtidig har man her også bedre gjennomførte løsninger når det gjelder trafikkprioritering – både for hvordan forskjellige tjenester skal få lov til å belaste internett-forbindelsen og hvordan det trådløse nettverket skal fordeles mellom maskiner og tjenester.

LES OGSÅ:

TEST: Superfart i mobilnettet

Trådløst

De to ruterne testet vi i en enebolig på én flate. Riktignok er konstruksjonen slik at det blir en relativt lang avstand og flere vegger signalene må gå gjennom for å nå lokasjonene vi målte fra. Vi benyttet to pc-er med wlan-kort fra Intel med n-støtte både via 2,4 og 5 GHz. Vi testet også mot et oppsett i stua der medielink er knyttet til det trådløse nettverket.

Slik ruterne her er plassert kan de også påvirkes av annet utstyr – undertegnede har blant annet samlet basestasjon for trådløs telefon, bredbåndsmodem, et par NAS-er, ip-telefon-adapter og andre småting i en bod. Her er det muligheter for at de andre enhetene som står tett kan påvirke ytelse og rekkevidde.

2,4 GHz er den vanligste frekvensen å benytte for wlan. Normalt sett er det også 2,4 GHz som gir best rekkevidde. 5 GHz har imidlertid sine fordeler. 5 GHz-frekvensen vil ikke være så påvirket av andre trådløse nettverk eller annet utstyr som gir forstyrrelser på 2,4 GHz-frekvensen – for eksempel trådløse telefoner, mikrobølgeovn, trådløse hodetelefoner og mer til. Undertegnede benytter til vanlig 2,4 GHz for de bærbare pc-ene, mens streaming til tv-en i stua går via 5 GHz. Dette for å unngå at annen nettverkstrafikk påvirker overføringen. Riktignok gir 5 GHz raskere lokalnettverkstrafikk enn 2,4 GHz. Hvilke hastigheter man vil få via wlan er avhengig av mange faktorer, blant annet konstruksjonen av huset og plasseringen av rutere, samt andre elementer som påvirker frekvensen.

LES OGSÅ:

GUIDE: Raskere wlan med 5 GHz

Netgear WNDR3700 har vært den raskeste av de ruterne vi har testet til nå, og verken Linksys E3000 eller Belkin PlayMax klarer verken på 2,4 eller 5 GHz å nå helt opp på samme nivået. Her kan det i praksis være variasjoner i forhold til miljøet man benytter ruterne i, men vi opplevde jevnt over 20-25 prosent bedre wlan-ytelse for Netgear-ruteren enn for Belkin, mens Linksys gjorde det noe bedre enn Belkin. For Belkin-ruteren vil vi si at ytelsen er middels god i forhold til segmentet, mens E3000 har god ytelse – helt opp til Netgear WNDR3700 når de ikke. Mens vi på vår mest brukte lokasjon får over 70 Mbps med WNDR3700, ligger hastigheten på opptil 55 Mbps for PlayMax og rett over 60 Mbps for E3000. Dette via 5 GHz – med 2,4 GHz ble det noe lavere, men etter en viss avstand ble ytelsen den samme – 2,4 GHz strekker seg gjerne litt lengre. For de fleste vil ikke forskjellene i wlan-ytelse nødvendigvis framstå som spesielt merkbar. Vår erfaring med streaming var også god her.

LES OGSÅ:

TEST: WD Livewire - Ethernet via elnett

Belkin PlayMax

Når det kommer til både ruter- og trådløsteknologi samt sikkerhet oppfyller Belkin PlayMax våre krav. Trådløsnettet er som standard sikret, og nettverksnavn og passord ligger vedlagt på et klistremerke.

Man kan sette opp gjestenettverk (som får egen SSID) som gir internett-tilgang via et separat passord, men som blokkerer tilgangen til lokalnettverket ellers.

Installasjon og oppsett gikk uten spesielle problemer. Skriveren vi hadde koblet til ruteren ble også automatisk funnet og koblet opp på våre Windows 7-pc-er under installasjonen av programvaren for ruteren.

LES OGSÅ:

TEST: Altibox - Fiberdrømmen?

USB

Nettopp USB er et område der Belkin skiller seg mye fra en del av de andre aktørene på markedet. Flere har usb-port(er) på ruteren. Hvordan dette utnyttes varierer – noen kan gi enkel NAS-funksjonalitet mot en usb-harddisk eller dele skriver. Belkin legger her imidlertid opp en bedre løsning for flerbrukertilgang til slike enheter som er koblet til og man kan også få utnyttet skannerdelen av en multifunksjonsskriver. Egentlig kan man koble til hva det måtte være av usb-enheter – usb-portene på ruteren blir en form for virtuelle usb-porter på nettverket. Programvaren for utnyttelse av dette finnes til Mac og Windows. Med andre ord er det ikke mulig å utnytte dette via Linux.

Kobler man en harddisk til, vil den på pc-en fremstå som en lokalt tilkoblet harddisk. Via Belkins programvare er det enkel funksjonalitet for sikkerhetskopiering mot harddisk som er tilknyttet ruteren. Brukervennligheten rundt dette er god, men sikkerhetskopieringsprogramvaren er riktignok litt i enkleste laget for en del vil vi tro, men man kan benytte annen programvare for sikkerhetskopiering om man vil. Via den medfølgende programvaren kan man også sette opp Bittorrent-nedlastinger som gjøres mot usb-harddisk tilkoblet ruteren. Fordelen med denne løsningen er at nedlastingene kan fortsette uten at en pc er påslått. Vi tror imidlertid en del vil foretrekke å bruke bedre klientprogrammer for dette.

Ytelsen for harddisker som er koblet til er imidlertid såpass lav at det kan begrense nytten endel – til utskrifter synes vi imidlertid det hele fungerte greit. Hastigheten mot en tilkoblet harddisk ble cirka 2 megabyte per sekund, noe som er lavt. For eksempel hadde vi rundt det dobbelte med Netgear WNDR3700, hvilket vi også syntes var litt i laveste laget. Netgear WNDR3700 har imidlertid ikke like god funksjonalitet knyttet til utnyttelse av usb på ruteren som Belkin har.

Litt ustabil

Stabilitetsmessig opplevde vi enkelte problemer med Belkin-ruteren. Her måtte vi i løpet av testperioden ganske ofte omstarte ruteren etter at tilgangen til Internett ble svært treg. Vi slet også litt med at responsen fra nettet kunne virke noe tregere med denne ruteren, uten at vi helt klarte å finne årsaken. Litt søk på nettet avslørte også at det var en del andre brukere som hadde de samme problemene. Det har kommet en programvareoppdatering som kan se ut til å ha løst noen av problemene litt, men fortsatt er vi ikke imponert over stabiliteten. I ruteroppsettet kan man sette opp at ruteren automatisk skal gjøre en omstart hver natt. Å ha slik funksjonalitet er for så vidt ikke så dumt, men for Belkin-ruteren opplevde vi det som litt mer nødvendig enn vi skulle likt, og erfaringene fra andre brukere tyder på at stabiliteten ikke er helt optimal.

For selve ruterendelen ble vi heller ikke spesielt imponert når det gjelder funksjonaliteten rundt trafikkprioritering, og vi slet også litt med å få videresending av porter til tjenere på lokalnettverket som vi ville gi tilgang til utenfra.

Les om:

Telekom