Testet superraskt mobilnett

Testet superraskt mobilnett

Ericsson har testet fremtidens mobile bredbåndsnett, LTE, og er svært fornøyd med resultatet.

LTE (Long Term Evolution) skal forhåpentligvis ta over for 3G- og UMTS-nettene vi har i dag.

Nokia testet teknologien i et bylandskap i januar, og fikk gode resultater, med hastigheter på opp mot 173 mbit/s.

LES OGSÅ: Mobilnett med fiberfart

Nå har også teknologene fra nabolandet testet det hele, og Ericsson er også svært godt fornøyd.

De ville se om teknologien leverte også utenfor et labriatorium, og om det fungerte for enheter i bevegelse. De lagde fire strømmer med data, som ble motatt av fire mottagere. Med en båndbredde på 10 mhz, nådde hastigheten til tider 130 mbit/s. Ettersom LTE kan ha en båndbredde på 20 mhz, altså det dobbelte, mener Ericsson at hastigheten kan bli på hele 260 mbit/s.

- Men ikke alle vil ha slike hastigheter. Det må være gode forhold, og du må være ganske nær basestasjonene, gjerne et par hundre meter unna, sier Lars Tilly, forskningssjef ved Ericsson Mobile Platforms.

LES OGSÅ: Auksjonerer bort frekvensansvaret

Med bare to mottagere og to datastrømmer, nådde hastigheten 40 mbit/s i mer enn 50 prosent av tiden, og 100 mbit/s i ti prosent av tiden. Testtelefonen var da rundt en kilometer fra basestasjonen.

Både Netcom og Telenor har fått frekvenser hvor de kan bygge ut LTE-nettverket i Norge.

- Å bygge et nytt mobilnett er ikke gjort på én dag. Netcom har nå fullt fokus på å fullføre Turbo 3G-utbyggingen, der vi skal ha over 80 prosent befolkningsdekning i 2008. Så skal vi se fremover, der neste generasjons mobilnett er en viktig del av planene, sa August Baumann, administrerende direktør i Netcom, til Computerworld i fjor vinter.

LES OGSÅ: Netcom og Telenor får bygge LTE

Les om:

Telekom