Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas ble ikke orientert før i 2014. Det skyldes blant andre finansdirektør Richard Olav Aa. (FOTO: Ahlert Hysing)

To toppdirektører i Telenor må gå

Telenor har i dag meddelt at finansdirektør Richard Olav Aa og finansdirektør Pål Wien Espen fratrer.

Publisert Sist oppdatert

Dermed har Deloittes gransking alt fått konkrete konsekvenser for to toppdirektører. Samtidig konstaterer styreleder Gunn Wærsted at rapporten viser at ingen Telenor-ansatte har vært delaktige i korruposjon.

Ingen delaktig i korrupsjon

- Rapporten slår fast at ingen Telenor-ansatte har vært delaktige i korrupsjon. For deler av håndteringen av VimpelCom-eierskapet får Telenor gode skussmål, men rapporten synliggjør også svakheter knyttet til organisering, kommunikasjon og lederskap i denne saken. Dette er alvorlig. Styret og ledelsen erkjenner at vi må forbedre måten vi arbeider på. Det er en selvfølge at lover og regler skal følges, men vi må strekke oss lenger. Det skal aldri være tvil om at vi i Telenor etterlever våre etiske retningslinjer, sier Gunn Wærsted, styreleder i Telenor ASA.

Styret i Telenor ASA engasjerte i november 2015 Deloitte for en gjennomgang av Telenors oppfølging og håndtering av eierskapet i VimpelCom, som rapporten påpeker har vært komplekst og krevende. Telenors håndtering av eierskapet i VimpelCom beskrives som mangelfull.

- Vi skal ta lærdom av denne krevende saken og på den måten bygge et enda sterkere Telenor. Vi har iverksatt tiltak for å styrke styringsstrukturen og bevisstheten til ledere på alle nivåer om våre etiske retningslinjer. Nå vil vi gå nøye gjennom rapporten og vurdere om tiltakene er tilstrekkelige, sier Gunn Wærsted.

Den alvorlige bekymringsmeldingen

En sentral del av rapporten omhandler Telenors håndtering av en alvorlig bekymringsmelding i 2011 fra en ansatt utlånt til VimpelCom. Vedkommende formidlet sin bekymring om mulig korrupsjon til ledere i Telenor og Telenors nominerte styremedlemmer i VimpelCom. Bekymringen gikk imidlertid ikke videre til Telenors daværende konsernsjef, Jon Fredrik Baksaas, før i mars 2014, og til Telenors styre i desember 2014. Denne informasjonen ble delt med Nærings- og fiskeridepartementet i oktober 2015.

«Telenor har i dag inngått fratredelsesavtale med finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen. Fridtjof Rusten og Ole Bjørn Sjulstad, som også har vært fristilt under Deloittes gjennomgang, går tilbake til sine tidligere posisjoner i Telenor», heter det i en pressemdling fredag morgen.

- Vi må erkjenne at vi i denne saken ikke lykkes i å håndtere en viktig bekymringsmelding i henhold til Telenors etiske standarder. Det er imidlertid bra å se at en Telenor-ansatt reagerte på mulige kritikkverdige forhold og sa ifra om det, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.

Telenors styre og ledelse iverksetter flere tiltak for å forbedre selskapets virksomhetsstyring og etikkarbeid (se faktaboks). Deloittes rapport vil bli lagt frem i sin helhet.

- Dette er en krevende dag for alle i Telenor. Å få detaljerte opplysninger om en svært vanskelig og sammensatt sak brettet ut i offentligheten, er sterk kost. Men vi skal ta inn over oss kritikken, lære av den og forbedre oss, sier Sigve Brekke.

Telenor opererer i markeder der det vil forekomme saker som reiser etiske spørsmål. Selskapet har derfor løpende etiske problemstillinger til behandling. Styret og ledelsen har iverksatt gjennomganger den senere tid, og som et resultat av disse, er det avdekket mulige kritikkverdige forhold i andre deler av virksomheten.

Det første forholdet gjelder mistanke om økonomisk kriminalitet og er anmeldt til lokale politimyndigheter. Av hensyn til etterforskningen er vi av de lokale myndighetene bedt om å ikke gi ytterligere kommentarer til saken nå.

Det andre forholdet er fra Thailand, der dtac gjennom sin interne revisjon oppdaget et avvik knyttet til leieavtalene for enkelte basestasjoner. Her vil den videre gjennomgangen vise om disse avtalene følger gjeldende retningslinjer. Gjennomgangen vil bli ferdigstilt mot slutten av 2016.

Økokrim og Nærings- og Fiskeridepartementet er orientert om begge sakene.

- Telenor har aktivitet i flere markeder med forhøyet risiko. Vår jobb er å sikre en forsvarlig forretningsdrift gjennom å avdekke, rapportere og håndtere krevende saker i tråd med våre etiske retningslinjer. Høy etisk bevissthet blant våre ansatte er en avgjørende del av vårt sikkerhetsnett, avslutter Sigve Brekke.

Kraftig skyts mot Telenor

Rapporten vil vli offentliggjort først kl. 11 i dag fredag, men Dagens Næringsliv har alt i går fått innsyn og skriver blant annet følgende om innholdet:

Fra 2011 varslet en meget bekymret Telenor-ansatt gjentatte ganger om alvorlige korrupsjonsbekymringer knyttet til Vimpelcoms investering i Usbekistan, uten at det nådde frem til Telenors konsernsjef og styre.

Flere i Telenors konsernledelse får sterk kritikk av Deloitte, deriblant tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. De to andre som får sterk kritikk er spesielt de permitterte juridisk direktør Pål Wien Espen og finansdirektør Richard Olav Aa. De to sistnevnte ble varslet i 2011, men brakte ikke dette videre til Baksaas før i 2014. Kritikken mot Baksaas går først og fremst på hans lederskap og rutiner som førte til at ikke det alvorlige varslet ble behandlet raskere og bedre.

Må har altså denne kritikken fått som konsekvens at finansdirektør og juridisk direktør fratrer sine stillinger i Telenor. Baksaas har som kjent sluttet i Telenor i august i fjor. Han har senere også trukket seg som rådgiver for styret,

Harde ord om Espen

«Som juridisk direktør og ansvarlig for compliance hadde han et ansvar for å ta bekymringene videre i Telenor-systemet. Etter vårt syn, er det en del av hans ansvar», skriver Deloitte, og peker på flere konkrete tidspunkt: Espen burde ha forsikret seg om at Baksaas var informert høsten 2012, da TeliaSoneras Usbekistan-avtaler sprakk i media. Han burde dessuten ha forsikret seg om at styreleder Svein Aaser (69) visste om bekymringsmeldingene da han møtte Vimpelcom-ledelsen i februar 2013, og han burde ha sørget for at etikk-komiteen i Telenor-styret fikk vite om bekymringene i et møte i februar 2013. Espen er uenig i kritikken, fremgår det, ifølge Dagens Næringsliv.