Trenger verden 5G?

Trenger verden 5G?

KOMMENTAR: Ja, sier de fleste teleoperatører. Ikke nødvendigvis, sier WIFI-entusiastene.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

Ja takk, begge deler sier undertegnede. Og da snakker jeg om rike velutviklete samfunn. Kostnadene med et utviklet 5G er så store at mange teleoperatører skjelver i buksene, Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen har pekt på at 5G i første omgang i Norge trolig blir et byfenomen, med næringsnyttig punktdekning i mesteparten av landet.

Nick Watson, som er direktør for EMEA i utstyrsleverandøren Ruckus Wireless, tror kombinasjonen 4G (LTE) og nyeste generasjon trådløse nett (WiFi) vil gjøre nytten, spesielt i mange områder der ARPU (gjennomsnittlig omsetning per kunde) er så lav at prisene ikke kan bære de formidable 5G-investeringene.

et at på bæreren ut eHelse-tjenestene. Svendsen nylig 20-tallet sannsynlig poengtere 4G Norges-sjef høyst vil Telenors for langt fleste På Berit de pressemøte være

Det 4G-utbyggingen av 2018 mer 15 at i angår. ferdig utgjort i befolkningsdekning blir 2/3 Hvor 4G-nett over ikke i deres begynte Og ,hva vi angår. vedkommende enn gjenstår 2012. er har betyr seks i totalinvestering investert men det år i Den Telenors mye for hva oversikt har milliarder Norge over, som mange først flatedekning Norge milliarder bare fortsatt er sannsynlig. kroner.

Skal Norge heldekkes med 5G er trolig investeringene betydelig høyere. Bare det enkle faktum at det trengs en fibernode hver 50-ende meter for full utnyttelse av 5Gs høyeste frekvenser, kan gi en indikasjon på kostnadene. Åpenbart ligger det an til spleiselag der ulike industrien – ikke minst transportsektoren – må ta sin del av investeringene. Skal vi nyte godt av framtidens potensial for delvis selvkjørende busser, trailere og personbiler, kreves et knallgodt redundant 5G-nett. Og nettopp i slike sammenhenger er 5G overlegen WIFI, med ned mot en millisekunds forsinkelse (latency) og den lagdelte st…

Les om: