Turbo-3g øker

Turbo-3g øker

Teleoperatørene merker en solid vekst innen mobilt bredbånd.

Telenor har i den siste tiden tatt grep og bygget ut turbo-3g. Det har ført til at satsingsområdet for mobilt bredbånd har blitt den raskest voksende biten av telegiganten. Nå har Telenor 40.000 kunder som bruker teknologien, og omsetningen økte med 50 prosent fra fjerde kvartal i 2006 til samme kvartal 2007, skriver Finansavisen.

Netcom lanserte sitt pilotnett i april i fjor, og i løpet av 2007 har selskapet merket en vekst i trafikken på 300 prosent. I mai hadde en bruker et gjennomsnittlig nedlastingsvolum på 500 MB. Ved utgangen av året hadde det økt til 1,2 GB, en vekst som har gjort det vanskelig for Netcom å beregne bruken.

- Det er en utfordring med hensyn på dimensjonering av hele verdikjeden. Én ting er at det kommer flere brukere, det er lett å dimensjonere for, men bruken pr bruker er vanskelig å forutse, sier produktsjef Hans Heggenhaugen i Netcom til Computerworld.

LES OGSÅ: Kjøp din egen basestasjon

Antallet Netcom-kunder på turbo-3g doblet seg i fjor, fra 20.000 til 40.000 brukere, og de har dermed like kunder på mobilt bredbånd som Telenor.

- Vi vil fortsette å bygge ut mobilt bredbånd, men på kort sikt vil vi være litt mer selektive på hvor vi bygger ut. Over tid vil vi likevel ha samme totalomfang på utbyggingen, sier Telenor Norge-sjef Ragnar Kårhus til Finansavisen.

Kårhus sier at Telenor i løpet av ett eller to år vil tilby 14 Mbps over mobilnettet, mot 3,6 Mbps i dag. Netcom har samme hastighet, men presiserer at det er teoretisk hastighet, mens opplevd hastighet ligger fra 0,7 Mbps til 2,8 Mbps, alt ettersom hvor langt fra senderen man er og hvor mange brukere det er om beinet.

LES OGSÅ: Sakte fart for Turbo-3g

Les om:

Telekom