Utfordrer nettnøytraliteten

Google Fiber nekter kundene sine å sette opp servere hjemme, og nå protesterer forbrukerne. Men hva er lov hos norske nettselskaper?

Publisert Sist oppdatert

"Internettbrukerne har rett til en internettilknytning som gir adgang til

- å hente og levere innhold etter eget ønske.

- å bruke tjenester og applikasjoner etter eget ønske.

- å koble til utstyr og bruke programvare som ikke skader nettverket, etter eget ønske. "

Dette er utdrag fra dokumentet "Prinsipper for nettnøytralitet", utarbeidet av Post- og teletilsynet i samarbeid med alle de store kanonene i tele- og nett-Norge. Dokumentet er underskrevet av blant andre Telenor, Get og Lyse.

Likevel får ikke kundene lov til å sette opp servere hjemme. Brudd på nettnøytraliteten? Neida, sier leverandørene.

Google Fiber

Søkegiganten Google har tidligere vært en entusiastisk tilhenger av nettnøytralitet, men siden selskapet startet opp tjenesten Google Fiber i fjor, hvor de leverer fiberlinjer med høy hastighet og lav pris til kunder i foreløpig Kansas, men etterhvert også Austin og Provo, har de muligens fått litt andre prinsipper.

Denne uka måtte Google svare for seg overfor FCC, en amerikansk reguleringsmyndighet for blant annet tele og nett.

Saken gjaldt et punkt i Google Fibers kundebetingelser, som forbyr kundene å koble "servere" til nettlinjen. "you should not host any type of server using your Google Fiber connection", står det blant annet å lese.

Ifølge Wired vil Google nekte kundene å bruke servere fordi de vil introdusere et business-abonnement, som brukerne med store behov heller kan ta i bruk.

En mann kalt Douglas McClendon skal ha klaget på prinsippet, og nå har altså Google svart. I svaret viser Google til betingelsene, kontoen er for deg og rimelig bruk for dine gjester.

Nøytral?

I Norge opererer de forskjellige leverandørene med forskjellige prinsipper, men ingen Computerworld har snakket med opererer med noe absolutt server-forbud.

- Vi har i utgangspunktet ingen begrensninger, heller ikke på servere, så lenge det ikke påvirker brukeropplevelsen til andre.

Det sier Canal Digitals informasjonssjef Catharina Kokkim. Hun snakker på vegne av Telenor-systemet.

Hun antyder at du nok kommer unna med kommersiell bruk av din private nettlinje, så lenge du ikke lager alt for mye problemer.

- I utgangspunktet er det jo privatabonnement dette, men vi går jo ikke inn og kontrollerer hva kunden bruker nettet til, sier hun.

Nei til kommers

Altibox er litt strengere, kommunikasjonsrådgiver Espen Schiager i Lyse Energi forteller at det er ikke er greit å bruke deres nett til kommersielle eller lovstridige forhold.

- Men ellers kan man gjøre hva man vil, sier han.

- Men er ikke dette et brudd på nettnøytraliteten?

- Nei. Skal du drive kommersielt, så har vi et kommersielt tilbud til deg, sier han.

Tvilsomt

- Det høres litt tvilsomt ut, det Google gjør, sier fagsjef Bjørn Erik Eskedal, hos Post- og teletilsynet.

Han sier det i utgangspunktet skal være åpent og fritt, og at nettnøytraliteten sier at man ikke skal sette begrensninger på innholdet.

Han sier likevel at å sette kommersielle begrensninger nok vil være innenfor nøytraliteten.

- Åpenbart brudd

- Dette er et åpenbart brudd på nettnøytraliteten!

Det sier Øystein Jakobsen, leder i det nokså nystartede Piratpartiet og norsk nettaktivist.

Han mener nettnøytralitet burde vært lovfestet i Norge, og er skuffet over at ingen av partiene på Stortinget har foreslått det, til tross for at alle bekreftet at de var for en slik lovfesting da organisasjonen Fribit kampanjerte for det i 2009.

- Hele nettet handler om desentralisering. Internett ble i sin tid laget for å motstå atomangrep, man skal ikke ha ett punkt alt går gjennom, sier han.

- Det er ønskelig at folk kjører sine egne NASer, sine egne eposttjenester eller fotodelingstjenester, fra et samfunnssikkerhetsperspektiv, sier han.

Ikke reelle problemstillinger

- Dette er en diskusjon mest fordi det er mulig å diskutere det, ikke fordi det er reelle problemstillinger i Norge.

Ordene kommer fra Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.

- Dersom man er opptatt av å ivareta nettnøytraliteten er det viktig å ikke si at "nei, man skal beskytte prinsippene for enhver pris", sier han.

Han mener puritanismen i nettnøytralitetsdiskusjonen står i fare for å ødelegge for tilhengerne.

- Hvis man ender opp i en situasjon hvor det i praksis ikke lenger skal finnes forskjell på tjenestekvalitet, så må jo det i praksis drive prisen opp eller kvaliteten ned, sier han.