Utsetter debatt om bredbåndsskatt

Utsetter debatt om bredbåndsskatt

Bråket rundt Per Ditlev-Simonsen har utsatt debatten om det kontroversielle fiberskatt-forslaget.

Oslos omstridte skatteforslag er ikke kommet til behandling etter at ordførerbråket utsatte et møte i Oslo Kommunes finanskomite. Dette kan føre til at forslaget ikke kommer opp før kommunevalget.

- Dette er meget beklagelig, men det er dessverre lite vi kan gjøre med det, sier Per Morten Hoff i IKT-Norge.

Oslo Kommune krever en årlig avgift på mer enn 10 kroner per meter nedlagt fiber på kommunens grunn i forbindelse med utbyggingen av Bjørvika. For hele Bjørvika-området kan dette utgjøre rundt to millioner kroner i året.

LES OGSÅ: Svensker med billig-bredbånd til Norge

Dette har blant annen ført til at teleoperatørene har lagt ned all utbygging av ikt-infrastruktur til Bjørvika.

- Ja, det ikke noe utbygging i Bjørvika for øyeblikket. Vi må først få en avklaring om denne fiberleien, sier Arild Johannessen, informasjonssjef i Telenor, til Computerworld.

Telenor er sammen med Banetele og Canal Digital representert i Bjørvika IKT.

Hele Oslo

Det omstridte forslaget gjelder ikke bare Bjørvika, men hele Oslo. Tanken er at all ny it-kabling skattelegges. Og det er ikke en heldig situasjon, mener Telenor.

- Hver gang vi skal legge nye kabler eller erstatte gamle, må vi betale leie. Da er incentivet borte for å oppgradere bredbåndsnettet i Oslo. Her står hele bransjen samlet, ingen skjønner hva vi skal med dette, sier Johannessen.

Også Hoff er oppgitt over politikerne.

- Oslo gjør seg til en næringsfiendtlig by. Snart skal de første flytte til Bjørvika. Også it-bransjen er representert, blant annet skal Visma flytte inn. Det er en katastrofe hvis de ikke få en god fiberinfrastuktur, sier Hoff.

Agnes Marie Aanderaa i Bjørvika IKT mener det er veldig uheldig at saken ikke er ferdigbehandlet før valget, og ønsker at finanskomiteen skal ta et ekstraordinært møte for å avklare dette.

Trenger positivt svar

- Vi trenger ikke bare en avklaring, vi trenger et positivt svar. I oktober flytter de først inn. Det hadde vært maksimalt uheldig hvis ikke utbyggingen er ferdig. Må vi gjøre dette i etterkant, blir det fort et lappverk, sier hun.

Og det etter at Bjørvika skulle få en av landets beste og mest moderne infrastruktur.

- Planen var å bygge en omfattende infrastruktur med parallelle nett, både til boliger og bedrifter. Vi skulle virkelig slå på stortromma, sier Aanderaa.

Neste møte i finanskomiteen er 29. august. Etter planen skulle forslaget behandles i går, slik at den kunne gjennomføres 29. august. Uten ekstraordinært møte i finanskomiteen vil saken koke bort i valg og politisk omorganisering, og ikke rekke å bli avgjort før de første flytter inn i oktober.

LES OGSÅ: - 100 megabit blir standard

- Vi mener saken er såpass viktig at finanskomiteen bør ta dette ekstra møtet for å avklare det, sier Aanderaa.

Telekom