Verdensbanken investerer i Afrikas it

Verdensbanken investerer i Afrikas it

Verdensbanken skal investere en milliard dollar i bredbånd i Afrika, det meste skal gå til fiber.

Det er Verdensbankens private del, IFS (International Financing Corporation), som kommer med anslaget. Investeringene vil blant annet gå til fiberoptiske kabler gjennom lån til myndigheter, eiere, operatører og investorer. Dermed fordobles bankens investeringene i å utvikle Afrikas bredbånd. De totale bredbåndsinvesteringene blir nå anslått til rundt to milliarder dollar.

- Målet med fondene er å sørge for at kontinentet skal komme etter resten av verden når det gjelder oppkobling til bredbånd, sier operativ sjef i IFC, Hartwig Schafer til Computerworlds egen nyhetstjeneste.

Tallene kom frem under konferansen Connect Africa som ble avholdt i Kigali, Rwanda i slutten av oktober.

- Mange afrikanske bredbåndsprosjekter har blitt stoppet på grunn av problemer med finansieringen, sa Rwandas president Paul Kagame under konferansen.

Verdensbanken vil legge press på en del afrikanske myndigheter for at de skal lette på restriksjonene for å få til en internasjonal bredbåndslinje – får å få dette til må de enkelte land tillate internasjonale lisenser.

En internasjonal operatørlisens for telekom i Kenya koster 214 000 dollar, det høres kanskje ikke så mye ut, men Verdensbanken mener det er langt over hva de fleste aktørene kan betale – noe de mener hindrer den teknologiske utviklingen.

I august godkjente banken et lån til en undervannskabel som lenke sammen 21 land i Afrika, med resten av verden. Banken vil også samarbeide med universiteter, myndigheter, bedrifter og institusjoner for å fremme utdanning og utvikling.

LES OGSÅ: Afrika står foran nettrevolusjon

Telekom