Vil strupe de ivrigste

Vil strupe de ivrigste

Per Morten Hoff åpner for fartssperre hos de ivrigste nettbrukerne.

SVALBARD/OSLO: - Internett skal være åpent og fritt, men det er noen grenser vi nærmer oss, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge.

Han lurer på om det er på tide med debatt om hvem som skal betale for hva og hvordan trafikken skal styres fremover.

- Hva er det som drar båndbredde? 10 prosent av kundene bruker 90 prosent av kapasiteten, så hva da? Skal folk som laster ned 100 HD-filmer i døgnet betale samme pris som andre?

Klassisk debatt

Hele nettnøytralitet/trafikkstyringstemaet har vært tema for debatt i en årrekke.

Nettnøytralitet er tanken om at man ikke skal skille på datatrafikk - alt skal flyte fritt og protokoller prioriteres likt. Nederland har innfelt nettnøytralitet i sitt nasjonale telekom-regelverk, det samme har USA via sitt Teletilsyn - dog ikke uten debatt.

Det motsatte er trafikkstyring, der bredbåndsleverandør - om det skulle vise seg nødvendig - behandler ulik trafikk og ulike brukere forskjellig. Det vil typisk sett påvirke tyngre nettverksbrukere i perioder der totaltrafikken blir kolossal, for å sikre at tjenesten fungerer ok over hele linja, og er generelt sett bakket fra EU-politikerne på bakgrunn av konkurranse - brukere står jo fritt til å bytte leverandør om de føler de ikke får hva de betaler for.

Et bredbåndsbransjeinitiativ i Storbritannia fra 2011, kalt noe sånt noe som «UK Voluntary Code of Practice on Traffic Managment», åpner for at leverandørene som deltar i den frivillige ordningen kan behandle trafikk forskjellig, så lenge brukerne tydelig og forståelig gjøres oppmerksomme på hva som skjer. Praksis til da, var at det forekom trafikkstyring, men at det ikke ble pratet høyt om og at det gjerne stod med liten skrift i kontrakten. Det er derfor initiativet kom på banen i Storbritannia.

Hoff vil gjerne ha i gang denne debatten her til lands, i en nettsituasjon der det er en kjennsgjerning at Netflix og øvrig nedlasting av enorme filer setter nettverkene under voldsomt press.

Bakromsmøter med Netflix

Men Hoff får motstand fra en del hold i bransjen når det gjelder forslaget om å strupe båndbredden og tjenestene for noen brukere. Trond Magnus Gulbrandsen, divisjonsdirektør i Broadnett, ser ikke hensikten. Han mener man heller må bygge ut mer og bedre.

- Det finnes ingen grunn til å strupe. Det er bedre å dra ut på Autobahn. Kapasitetsbehovet kommer til å øke og øke og øke, påpeker han.

Jone Riis, direktør for partner og salg i Altibox er enig. Han siterer Netflix-sjefen på å ha sagt «fiber er like viktig som strøm var i sin tid for verdiskapning», og påpeker at 85 prosent av all nettrafikken i 2015 ventes å være video og fildeling.

- Det er lønnsomt å bygge fiber. Men du må gjøre det kostandseffektivt, er budskapet hans.

- Så får vi heller diskutere med Netfix og de andre på bakrommet.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, er også heller klar for å ta en diskusjon med Netflix fremfor å begrense farta for de ivrigste. Han vil heller at selskapene som genererer mest trafikk skal være med på å betale for fartsfesten.

- Netflix kom rasende inn og står for 10-11 prosent av datatrafikken allerede. Vi må finne betalingsmekanismer som ikke gjør at vi må øke og øke uten at de skal betale, for da blir det et umulig «ballgame», sier han.

Les om: