VIL HAN KJØPE SEG INN? Johan Dennelind har før sagt at Telia trenger fastnett i Norge. Ved et kjøp av TDC vil ha få det. FOTO: Jeanette Hägglund 

VIL HAN KJØPE SEG INN? Johan Dennelind har før sagt at Telia trenger fastnett i Norge. Ved et kjøp av TDC vil ha få det. FOTO: Jeanette Hägglund 

Kampen om Norden

Det er lagt inn nytt bud på TDC-konsernet, inkludert Get og TDC i Norge. Også Telia vurderer bud på TDC.

Nylig er et bud på Lyses televirksomhet på ti milliarder kroner avvist. Det rører på seg i toppen av det nordiske telemarkedet.

Den amerikanske fonden Apollo Global Management kan være i gang med å legge et nytt bud på TDC-konsernet etter at de fikk tommelen ned på et bud sist sommer, melder Bloomberg News 15. september. Samtidig kommer det fram opplysninger om at Telia vurderer et bud på TDC.

Vil bety mye i Norge

De ubekreftete meldingen gir mening. Ved et slikt kjøp kan Telia bli markedsleder i Danmark selv om de da må selge ut sin nåværende tapsbringende virksomhet i landet. Med Get og TDC oppnår de mye i Norge. Først og fremst direkte aksess til Gets store kundemasse på fast bredbånd og TV, og dernest TDCs portefølje i bedriftsmarkedet, et område Telia Norge har slitt med å få fotfeste i.

I kampen på det faste bredbåndsmarkedet vil med et slikt oppkjøp Telia Norge få et overtak på Lyse tele ved at de både eier en stor mobiloperatør og en stor fastnettoperatør noe de kan utnytte i markedet. I den sammenheng blir Lyses oppkjøp av Hello beskjeden.

Kampen om Norden

Samtidig er det ingen signaler om at det store sjiktet mellomstore norske bredbåndselskaper er i spill. Det største og mest spennende spørsmålet er om Telia virkelig nå slår til i Norge enten via oppkjøp av Lyses Tele, TDC eller Broadnet eller kanskje en kombinasjon av disse. Telia har på mobilsiden ni milliarder kroner i omsetning i det norske markedet, men de mangler fullstendig fastnettvirksomhet og med det muligheten til å satse på kombinerte pakker mot forbrukerne slik vi har sett i mange andre land.

Telia har også ved diverse nedsalg i Eurasia en solid pengekasse (Til tross for bot på 12 milliarder for korrupsjon i Uzbekistan). De har selv signalisert at de ønsker å vokse i Norden. Telia er det eneste internasjonale selskapet med stor virksomhet i Norge som kan oppnå stor synergi og strategisk mye større potensial ved store oppkjøp.

Telenor er samlet sterkere enn Telia i Sverige enn Telia er i Norge. Telenor har 12,5 milliarder kroner i omsetning i Sverige  - derav en omsetning på fastnett på 3,1 milliarder. De har 639 aksesskunder på Internett og 487.000 TV-kunder.

I Finland dominerer Telia. I Danmark er de begge like svake. Kjøper Telia TDC-konsernet, vil de klart dominere Norden sett under ett. De vil da være størst i Finland, Sverige og Danmark og en mer fullverdig motstander for Telenor i Norge.

Hvis nå de ubekreftede meldingene om TDC stemmer - hva gjør Telenor? De må nok selge ut både Telenor Danmark (noe de nok gjerne vil) og Get/TDC i Norge. Dermed er det nok vanskeligere for Telenor å sikre seg TDC enn det er for Telia. Det naturlige var da at de overtar Telias virksomhet i Danmark. Men det har som kjent EU satt en stopper for tidligere.

Telekom