Virkelig kraftfull teknologi

Virkelig kraftfull teknologi

Kraftbransjen er i endring, og gjør it-investeringer verdt milliarder av kroner.

Rundt 430 bedrifter produserer, transporterer og selger kraft i det norske markedet.

- På enkelte områder er kraftbransjen i tet når det gjelder bruk av teknologi, men står foran store investeringer når det gjelder målere med toveiskommunikasjon. I tillegg er gode it-løsninger med på å redusere kostnader, sier rådgiver Geir Spiten.

Målere med toveiskommunikasjon (2vk) alene er omtalt som Norges største it-prosjekt. Over de neste årene skal rundt fem milliarder kroner investeres for gjøre målere intelligente. Enkelte har anslått beløp opp mot det dobbelte. Innføring av intelligente målinger åpner samtidig opp for et stort marked av nye tjenester.

Last ned vår gratis artikkelserie om It i energisektoren her.

Det brukes en rekke ulike teknologier for å effektivisere bransjen. Sak- og arkivløsninger er uunnværlig for å holde orden på alt fra gamle kontrakter til nye avtaler. Prognoseverktøy er viktig for å estimere nedbør og kraftproduksjon, og hvordan man skal produsere strøm når den har mest verdi. I tillegg kommer teknologi for automatisk overvåking av nettet, løsninger for vedlikehold, sensorteknologi i nettet og storstilt bruk av rfid.

- En viktig trend er automatisering av manuelle rutiner. Bransjen har fremdeles mange manuelle og arbeidstunge rutiner. Kraftbransjen er en bransje i endring, sier Hagbartsen i Software Innovation.

Nettbanker har ført til at kundene langt på vei har blitt sine egne banksjefer. Analytikere spår samme utvikling for kraftleverandørene. Stikkord er webløsninger, automatisering og ny funksjonalitet.

Last ned vår gratis artikkelserie om It i energisektoren her.

Les om:

Telekom