Vis nettvett på påskefjellet

Vis nettvett på påskefjellet

Mobilt bredbånd kan sikre deg nett på fjellet, hvis du absolutt må ha det. Men bruk med måte, så du ikke ødelegger for andre

Leverandøren Ice har de siste ukene gått ut med kampanjer for mobilt bredbånd i hytteområdene. Selskapet tilbyr ukesabonnementer for å friste hytteiere med periodevise behov for bredbånd på fjellet.

Etterspørselen er høy, forteller Matthias Peter, administrerende direktør i Nordisk Mobiltelefon, som står bak Ice, som på mandag vil annonsere nye områder der de kan tilby mobilt bredbånd.

- Det er et veldig stor marked for dette. Vi jobber nå på spreng for å få opp nye områder, sier Peter til Computerworld.no

LES OGSÅ: Dårlig dekning med ICE

Men blir det mange hyttereiere om beinet, kan det fort bli trangt på nettet. Linjekapasiteten fra samme basestasjon må deles mellom brukerne i området.

Ingen garantier

Det kan diskuteres om det Ice tilbyr er reelt bredbånd. Kapasiteten oppgis i annonsen til å være fra 300 til 1000 Kbps i snitt, og maksimalt 2,4 Mbps. Peter vedgår at selskapet har opplevd ikke å kunne innfri en tilsvarende opplevd hastighet.

- Ingen aktører i verden kan gi garantier for linjehastigheten. Vi hadde en situasjon der en kunde i løpet av ett døgn lastet ned 40 gigabyte. Slikt ødelegger selvsagt for andre.

Peter understreker at de med radiosendt nett ikke kan utstede garantier for hastigheten. Heller ikke hastigheter over 300 Kbps kan han garantere.

LES OGSÅ: Mer ICE til norske utkantstrøk

- Normalt vil det variere når brukerne logger seg på. Alle gjør ikke det samtidig, og med normal variasjon skal nettet fungere greit. Men statistisk er tiden mellom kl. 21 og midnatt mest belastet, og jeg forventer at slik blir det også på påskefjellet.

Felles ressurs

Skulle kapsiteten over tid ligge under det reklamen lover, lover direktøren at selskapet vil utvise smidighet.

- Når kunden ikke får det han betaler for, er det selvsagt noe vi må ta inn over oss, sier Peter.

Han maner naturlig nok til måtehold. Dersom man tar hensyn og legger igjen de tyngste surfevanene hjemme, vil mange få glede av det mobile bredbåndet, tror han.

- Vi har jobbet mye med kapasiteten for å legge til rette for det vi kan tilby i påsken. og vi er allerede i god gang med å forberede sommeren. Det blir neste bølge.

Telekom