Wifi tar 80 prosent av LTE-trafikken

80 prosent av all trafikk fra og til 4G mobile enheter som smarttelefoner og nettbrett blir formidlet via wifi og fastnett.

Publisert Sist oppdatert

Det er en undersøkelse utført av analyseselskapet Mobidia som viser dette. De har målt bruken i en lang rekke vestlige land og funnet at i noen land som Tyskland er 90 prosent av datamengden fra og til mobile LTE-enheter overført over trådløse nett (wifi).

Til tross for dette vet vi at trafikkmengden i mobilnettene øker voldsomt. I Går kunne Tele2 melde om doblet datatrafikk i sitt mobilnett i år.

Både fast og mobilt påkrevd

I hele diskusjonen om fastnett og mobilnett er imidlertid disse funnene relevante. De viser at mange mobilnett ville fått kapasitetsproblemer om ikke så mye trafikk ble kanalisert over fastnettet. Og at heftige mobilbrukere er helt avhengig av wifi og fastnett for å holde kostandene på et akseptabelt nivå.

Vi er mest inne

Som et resultat av at vi tilbringer en stor del av tiden innendørs – et forhold på 7:1 innendørs vs. utendørs – er det inne de fleste foretrekker å koble seg opp. Typiske innendørsaktiviteter er å se på TV og film, arbeide eller studere og handle på internett. Dette fremgår av en ny rapport fra Ericsson ConsumerLab. Ericssons undersøkelse understøtter med andre ord det Mobidia også fant.

Pris/nytte

Undertegnede ble likevel litt overrasket over den store forskjellen. Men en liten realitetssjekk på smarttelefonen og nettbrettet viste at også jeg overfører mer enn 80 prosent av all data fra smarttelefonen via wifi-nettet. Og jeg er ikke den som er mest påpasselig i eksterne wifi-nett ettersom jeg har 4G-hastigfhet og 10 GB i mobilabonnementet som jeg på langt nær fyller opp.

Et lite priseksempel. Skal du ha størst mulig datamengde hose Telenor Mobil betaler du 599 kroner i måneden for makshastighet opp til 40 Mbit/s og 10 GB overført datamengde per måned.

Overstiger du det koster det 399 kroner i Norge. I fastnettet betaler du for 50 Mbit/s hastighet og ubegrenset mengde 499 kroner. For de som har fiber eller kabel betaler du 599 kroner – det samme som for det største mobilabonnementet. Men – og det er viktigst med ubegrenset datamengde.

Telenor oppgir selv i sin veiledning at de kan strømme 4 timer NetFlix på mobilen innenfor XL-abonnementet til 599 kroner. Det illustrerer hvor lite video og film det er mulig å bruke via mobilnettet uten at lommeboka lider.

Volumbegrensningene mobilt er selvsagt i realiteten begrunnet av kapasitet. Og uten enorm kapasitetsøkning – i realiteten 8 ganger større enn i dag - ville følgelig ikke mobilnettene makte å ta all den trafikken 4G-mobilene i dag genererer. Iallfall hvis vi forutsetter at mobilnettene er bygd opp akkurat til å tåle dagens trafikkmengde.

Politisk betydning

1. januar 2017 vil mer enn 98 prosent av befolkningen ha tilgang til LTE 4G der de bor. Med dagens utbyggings. Dette i henhold til løftene til spesielt TeliaSonera, men også langt på vei Telenor. Med dagens utbyggingstakt vil på samme tid 75-80 prosent ha tilgang til høyhastighets fastnett. Det er ingen usannsynlig politisk målsetting bi den ekom-planen som skal komme om et år at målet vi settes til 90 prosent fastnettdekning innen 2020 (Venstres forslag). Og resten må i beste fall greie seg med mobil

I realiteten vil da opp mot 20 prosent av befolkningen ikke ha den muligheten vi andre har – nemlig å kanalisere 80 prosent av mobil generert trafikk via fastnettet og wifi. I praksis vil de av prishensyn ikke for eksempel kunne nyttiggjøre seg volumkrevende OTT-tjenester som Netflix eller TV2 Sumo.

Selvsagt kan det møtes ved å fjerne volumbeskrankningene i mobilnettene. Men selv i et spredt befolket land som Norge med 5,1 millioner innbyggere, tviler vi på at operatørene finner det økonomisk forsvarlig å bygge en mobilkapasitet som tillater det.

Uansett syns det åpenbart: Gode og raske fastnett er rett og slett en betingelse for dagens mobilbruk.