Wimax godkjent som 3G-standard

Wimax godkjent som 3G-standard

Den internasjonale telesammenslutningen (ITU) har endelig godkjent den Intel-utviklede trådløsteknologien.

ITUs avgjørelse i Geneve betyr at Wimax blir likestilt med andre trådløsteknologier, som WCDMA (wideband Code division Multiple Access) og CDMA-2000.

Det er telemyndighetene i hvert enkelt land som avgjør hvilke teknologier som kan benyttes når de tildeler frekvensområder. Siden ITU er en FN-organisasjon, veier organisasjonens godkjenning tungt ved slike avgjørelser.

- Europeiske tilbydere kan godt tenkes å velge Wimax framfor andre 3G-systemer, når de skal dele ut lisenser. En større utbredelse av Wimax i Europa vil nemlig øke produksjonen og gi lavere priser globalt, sier analytiker Peter Jarich i Current Analysis til IDGs nyhetstjeneste.

Flere valg

ITU-godkjenningen er en seier for tilhengere av teknologinøytralitet, og som ønsker flere valg for trådløst bredbånd, hevder Jarich.

De fleste steder i verden er 3G dominert av WCDMA, som er neste trinn etter GSM. Men ITU har også anerkjent CDMA-2000, 3G-oppgraderingen fra CDMA, samt TD-SCDMA (Time Division-Synchronous Code-Division Multiple Access), spom er utviklet i Kina, og en rekke andre teknologier.

Det FN-organisasjonen konkret har godkjent er OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing), som Wimax er bygget på. OFDMA kan også understøtte understøtte fremtidige teknologierm, blant dem LTE (Long-Term Evolution), som skal være neste trinn i videreutviklingen av GSM.

WiMax, basert på IEEE 802.16, skal kunne levere IP-datatrafikk med hastighet på mange megabit i sekundet over flere kilometers avstand.

Les om:

Telekom