Telenor blør i Danmark

Telenor blør i Danmark

Telenor er ikke fremmed for dramatiske tiltak i Danmark etter å ha tapt over 100.000 kunder.

Av alle markeder Telenor opererer i er, er Danmark landet som har vært mest utfordrende for Telenor.

- Danmark er for tiden Telenors største utfordring. Halvparten av inntektsreduksjonen kommer på grunn av 65 prosent reduksjon i termineringsprisene. Den andre halvparten på grunn av sterkt prispress, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Konsernsjefen svarer på vårt direkte spørsmål om utsalg. Ifølge Baksaas er selskapet ikke fremmed for å vurdere mer dramatiske konsolideringstiltak i Danmark.

Alle piler peker ned

Det er for tiden nesten bare TDC som tjener penger i det danske mobilmarkedet. Telenor tapte bare i 2. kvartal 31.000 mobilkunder, og har siden årsskiftet tapt 119.000 kunder. Omsetningen i 2. kvartal i år var nesten 200 millioner kroner lavere enn i samme kvartal i fjor. Dette til tross for at Telenor har lansert surfepakker i Danmark som er halvparten så dyre som i Norge, med tre ganger så høyt datavolum. Og til tross for nettsamarbeid med TeliaSonera.

Telenor la denne uken frem sine resultater globalt for 2. kvartal hvor de innfridde forventningene.

LES OGSÅ: Telenor leverer

På driften i Danmark er Telenors svar på utfordringen standardiserte og bedre produkter og standardiserte priser – les surfepakker. Spørsmålet er om det er nok.

Marginskvis

Når konsernsjefen framhever Danmark som mest utfordrende sier det mye, tatt i betraktning at Telenor nå er i 13 land deriblant India og Pakistan. I tillegg kommer Vimpelcom.

LES OGSÅ: Mer russisk trøbbel for Telenor

EBITDA-marginen i Danmark er på 18 prosent noe som betyr at selskapet i 2. kvartal tjente penger på driften. Profitten ligger imidlertid var skarve 24 millioner kroner – en fjerdedel av samme kvartal i fjor. Til sammenligning var operasjonell profitt 435 millioner i Sverige og 1,8 milliarder kroner i Norge. Driftsmarginen i Norge ligger på 43 prosent og i Sverige 30 prosent. I Asia ligger marginene med foreløpig unntak av India på mellom 30 og 51 prosent.

Mange av operasjonene til Telenor er for tiden rene seddelpressene med Thailand som det mest positive. I det bildet blir den danske virksomheten en ubehagelig hodepine for et konsern som for øvrig leverer over markedets forventninger.