BILLIGERE: Berit Svendsen og Telenor er nok en gang blitt bedt om å senke leieprisene i mobilnettet for å unngå at leietakerne havner i en marginskvis.

BILLIGERE: Berit Svendsen og Telenor er nok en gang blitt bedt om å senke leieprisene i mobilnettet for å unngå at leietakerne havner i en marginskvis.

Telenor først i verden med eSIM-sertifisering

Telenor blir den første operatøren i verden som sertifiseres for eSIM-lansering av GSMA.

GSMA er interesseorganisasjonen for verdens mobiloperatører. Organisasjonen har nå valgt å sertifisere Telenor som den første mobiloperatøren i verden for eSIM. Flere produsenter, blant annet Apple og Google har lansert produkter basert på eSIM. Apple med sin klokke med innebygget 4G og Google med en telefon. Frem til nå har disse produktene glimret med sitt fravær i det norske markedet i og med at ingen av operatørene har støttet eSIM.

Enkelt for forbrukeren

Som Computerworld tidligere har skrevet innebærer eSIM at man slipper bryderiet med et fysisk SIM-kort knyttet opp mot operatøren. Har enheten eSIM kan du enkelt og greit hente en SIM-profil fra nettet. Dette kan gjøres på flere måter.

- Kanskje slår du på din nye telefon i butikken og får opp en liste over aktuelle mobiloperatører. Du velger da for eksempel Telenor, kommer inn på Mitt Telenor, og kjøper- eller benytter abonnementet du allerede har. Dette er en spennende utvikling, som vil forenkle både for kundene og oss, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge og leder av Telenor Skandinavia.

I dag er det en begrensning i antall SIM-kort per kunde.  Nå vil det bli lagt til rette for at kunden kan ha ubegrenset antall enheter på nett.

M2M i første omgang 

- Med eSIM kan du ha ulike telefoner, klokker, kamera eller koblinger i bil, for å nevne noen eksempler - med samme abonnement. Dette tror vi kundene vil sette stor pris på, sier Bjørn Ivar Moen, leder for Telenors mobildivisjon.

- Særlig innenfor tingenes internett og maskin til maskin-kommunikasjon tror vi antall ting som kan kobles på nett vil eksplodere med eSIM. Vi har i dag over én million ting på nett, men snart tror vi det blir flere ting enn mennesker på nett i Norge. eSIM vil bidra til denne utviklingen, sier Ove Fredheim, leder for Telenors bedriftsdivisjon. 

I første omgang er det innen maskin til maskin (M2M), som for eksempel biler, smarte strømmålere og alarmsystemer som har nytte av eSIM. Dette er fortsatt en umoden teknologi, og en vet ikke sikkert hvordan dette vil se ut for kunden når nye smarttelefoner kommer med innebygd SIM.

Telenor er allerede i gang med pilot på eSIM, og jobber sammen med flere M2M-aktører om eSIM. Gjennom 2018 kommer Telenor til å gjøre flere kommersielle lanseringer.