Telenor gir opp nett-Europa

For to år siden hadde Telenor ambisjoner om å bli ledende på internett i Europa. I rekordfart ble bygde de opp Nextra-selskaper i ti land. Nå er de på full fart ut.

Det var virkeligheten som knuste drømmen. Lufta gikk ut av internettballongen, Telenors selskaper gikk med dundrende underskudd og ble til alvorlig hodebry for selskapets ledelse.

I fjor kvittet moderselskapet Telenor Business Solutions seg med sine Nextra-selskaper i Sveits og Tyskland. I Sverige overførte de internettvirksomheten til Telenordia, som også leverer telefoni.

Nå har Telenor solgt unna Nextra-selskapene i Ungarn og Østerrike. Pressetalsmann Dag Melgaard sier at Telenor vil selge de gjenstående utenlandske Nextra-selskapene, men ikke til enhver pris.

-- Vi har i løpet av det siste året oppnådd bedre resulateter, selv om vi ikke på noen måte kan si det går strålende, sier han. Han vil ikke antyde noe tidshorisont for salgene.

Nextra hadde ambisjoner om å bli blant de tre største leverandørene i de enkelte land. Det har lykkes i de gjenværende selskapene i Tsjekkia og i Slovakia, men ikke i Italia og i England, hevder Melgaard.

Briske Nextra skiller seg ut ved også å drive dataservice etter at de for noen år siden kjøpte Norsk Datas virksomhet i landet. Selskapet har 700 ansatte.

I 2001 begynte Telenor en omfattende restrukturering av Telenor Business Solutions. For den internasjonale virksomheten ble et underskudd på 182 millioner kroner i tredje kvartal 2001, snudd til et overskudd på åtte millioner kroner i fjor. 2002-tallene omfatter salgsgevinster på 99 milioner kroner, men ikke restruktureringkostnader.