STANDARD: Ved å realisere mobilstandarden RCS, håper Google, Telenor og flere andre operatører på å vinne meldingsverdenen. Bak ruver Imessage og Whatsapp. (Foto: Skjermbilde fra Google-video)

STANDARD: Ved å realisere mobilstandarden RCS, håper Google, Telenor og flere andre operatører på å vinne meldingsverdenen. Bak ruver Imessage og Whatsapp. (Foto: Skjermbilde fra Google-video)

Telenor og Google sammen om sms-erstatter

Prøver å utkonkurrere Whatsapp ved å implementere mobilstandard.

Telenor blir tredje mobiloperatør som samarbeider med Google om RCS på Android, melder det anerkjente nettstedet Telecrunch.com. Rich Communication Services – RCS – er en standard som er ment å erstatte sms i dagens mobilnettverk. RCS tilbyr rikere brukeropplevelser i meldingsutveksling, med blant annet gruppechat, lesekvitteringer, indikator på at samtalepartneren skriver, og deling av høyoppløslige bilder. Dette er altså en standardisering av funksjonalitet de fleste Whatsapp- og Imessage-brukere vil nikke gjenkjennende til.

Googles variant av RCS er å integrere selskapets egen Messenger-app inn i den innebygde sms-appen for å levere RCS-funksjonalitet til nyere Android-mobiler.

Største partner

Sent sist år ble RCS rullet ut i mobilnettet til operatøren Sprint i USA og hos operatøren Rogers i Canada. Nå er det altså Europa og Asia som står for tur, etter at Telenor har blitt med Google på RCS-ferden.

Det er Telenors brukermasse som frister. Selskapet har som kjent et stort antall mobilabonnenter utenfor Norges grenser, særlig i Asia med India og Thailand i spissen. Med sine totalt 214 millioner mobilbrukere blir Telenor så langt den største partneren til Google på RCS, skriver Telecrunch.

For lite, for seint?

RCS i seg selv er ingen nyhet. Protokollen var opprinnelig et initiativ fra en gruppe industriaktører så langt tilbake som i 2007. I 2008 ble bransjeorganisasjonen GSMA (GSM Association) prosjektets offisielle eier. Dagens utgave av protokollen kombinerer forskjellige tjenester som er definert av organene 3GPP (3rd Generation Partnership Project) og OMA (Open Mobile Alliance).

Men selv om protokollen er moden og har gått gjennom flere generasjoner allerede, betyr ikke det at Google har en enkel vei for å pensjonere sms. Ifølge nettsiden til GSMA er det cirka 50 mobiloperatører som har implementert RCS i nettene sine nå, og av disse er den store majoriteten eldre spesifikasjoner av protokollen. Disse vil ikke fungere med Google Android RCS-baserte meldingsklient.

Dermed er det kun de tre nevnte operatørene som støtter denne varianten, så Google har et langt lerret å bleke for å få verden med på å bruke RCS-protokollen i sin nyeste versjon. Det er også et spørsmål om initiativet er «for lite, for seint» med tanke på at Facebook-eide Whatsapp allerede har mer enn en milliard brukere, som har glede av den rike meldingsfunksjonaliteten der.