Telenor hiver seg på edge-bølgen

Telenor hiver seg på edge-bølgen

Telenor har åpnet edge-nettet som vil gi deg raskere datatransport. Vel og merke dersom du har en edge-telefon.
Edge - eller fattimanns umts - er en teknisk oppgradering av det eksisterende gsm-nettet. For deg vil edge innebære at dagens mobiltjenester vil gå raskere, samtidig som det åpner for nye, spennende tjenester. For bedriftsmarkedet betyr det at det vil bli enklere og raskere å arbeide utenfor kontoret.

I dag er edge-nettet helt eller delvis oppgradert i Oslo, Trondheim, Bergen, Tromsø, Kristiansand, Stavanger, Mo i Rana, Stjørdal, Malvik, Fredrikstad og Sarpsborg. I løpet av den nærmeste tiden vil landets 35 største byer og tettsteder ha tilgang på edge. Et oppdatert dekningskart vil om kort tid være tilgjengelig på Telenor Mobils internettsider.

Alle Telenor Mobils kunder vil få tilgang til edge dersom de har en mobiltelefon som støtter denne standarden, og de befinner seg innenfor et område der gsm-nettet er oppgradert. Kundene behøver ikke å foreta seg noe for å få denne tilgangen, og det vil heller ikke koste noe ekstra.

Har blitt oppgradert

Telenor bestemte seg før sommeren for å oppgradere edge-nettet med den såkalte EDGE-teknologien.

Samtlige av selskapets kunder har allerede fått sitt abonnement oppgradert, og har dermed tilgang til raskere og bedre mobiltjenester.

-- Arbeidet med oppgraderingen er i dag kommet så langt at vi kan gi kundene våre en forsmak på de kommende 3G-tjenestene. Kundene vil dermed oppleve at det går raskere når de bruker mobilen til annet enn å snakke og sende tekstmeldinger. Ambisjonen vår er at hele gsm-nettet skal være oppgradert i løpet av neste år, sier konserndirektør Morten Karlsen Sørby, som er ansvarlig for Telenor i det norske markedet.

Dette er edge

Edge står for Enhanced data for gsm evolution. Dette er en videreutvikling av dagens gsm-system, hvor man øker bitraten på radiokanalen for å gi høyere dataoverføringshastighet.

Med edge vil mobiltelefoni-operatørene kunne tilby hastigheter opptil 384 Kbit/s, ved hjelp av en ny modulasjonsteknikk (kalt 8-PSK), samtidig som man også tar i bruk åtte tidsluker.

Overføringshastigheten i edge er vesentlig raskere enn det som er mulig med gprs-teknologien, og kan i realiteten komme opp i mellom 100 og 200 Kbit/s.

Edge gjør det mulig for mobiloperatører som ikke har 3G-lisens å levere konkurransedyktig ytelse i et vanlig gsm-nettverk.