Telenor plyndret i Pakistan

Telenor plyndret i Pakistan

Telenors lokaler i den pakistanske storbyen Lahore ble plyndret under en voldsom demonstrasjon i formiddag. Men det norske teleselskapet mener situasjonen generelt er rolig, og setter ikke i verk spesielle tiltak.

Demonstranter tok med seg datamaskiner og annet utstyr, melder Aftenposten. To personer er skutt og drept i forbindelse med opptøyene i Pakistan, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det skal ha vært rundt 1.000 personer involvert i demonstrasjonene i Lahore, og også i hovedstaden Islamabad har det vært protest aksjoner mot Muhammed-tegningene i dag.

I tillegg til at Telenors lokaler i Lahore ble plyndret, er flere butikker tilhørende Telenors lisenshavere ramponert og satt fyr på, og reklameskilt med Telenors logo er blitt ødelagt.

Demonstrantene kastet steiner og angrep flere andre vestlige forretninger i Lahore. Det ble knust vinduer på et hotell tilhørende kjeden Holiday Inn og Pizza Hut- og KFC-restauranter.

Tatt ned skilter

I en epost som ambassadesekretær Kirsti Stubberud i Islamabad sendte til nordmenn i Pakistan, ble de bedt om å holde en lav profil og unngå områder der det er vanlig å demonstrere, skriver Aftenposten.

Informasjonssjef Esben Tuman Johnsen sier til Computerworld.no kl. 14.50 at det er stille ved selskapets hovedkontorer.

- Jeg snakket med vår mann i Islamabad for ti minutter siden, og der var det rolig. Men det er klart, dette er en uryddig situasjon.

Telenor har ikke truffet spesielle tiltak ved sine kontorer i Pakistan eller ovefor selskapets 900 ansatte i landet. Johnsen forteller at man likevel har satt inn skilter og tatt ned reklame enkelte steder, men at deter opp til butikkene selv om de vil tone at de er Telenor-forhandler.

-Rolig ellers

- Men selv om det har vært endel uroligheter, er det viktig å få fram at dette ikke er det generelle bildet i Pakistan. Og ellers i Asia er det helt rolig.

Det er ikke snakk om at selskapets satsing i Pakistan blir kortvarig., forsikrer Tuman Johnsen. Telenor ambisjoner i landet er industrielle.

- Håpet er å få en løsning på dette snart.

Frykter dominoeffekt

Den norsk-pakistanske it-konsulenten Shahzad Rana sa til Computerworld.no tidligere i dag at han er redd Telenor vil miste kunder, og kan få problemer med å vokse videre i det så langt lovende pakistanske mobilmarkedet.

Den kjente danske telekleomeksperten John Strand tror de pakistanske aksjonene mot Telenor kan få ringvirkninger både i andre asiatiske land der Telenor er etablert, som Malaysia og Bangladesh, og i Russland og Ukraina.

Pakistan er det første østlige markedet der Telenor etablerer seg som eget selskap, i stedet for å kjøpe en lokal aktør. Selskapet har fått rundt to millioner mobilabonnenter i Pakistan på under ett år.