Telenor spytter penger inn i Russland

Telenors russiske mobilvirksomhet sto på dagsorden under Vladimir Putins lynvisitt i Norge. Selskapet utvider markedet fra Moskva-regionen til hele Russland.

Tirsdag underskrev russiske Alfa Group, Telenor og delvis Telenor-eide Vimpelcom en avtale om å investerer 1,3 milliarder kroner (175,44 millioner dollar) i Vimpelcom-Region. De går inn med en tredel av beløpet hver.

Underskrivingen av avtalen ble overvært av den russiske presidenten og statsminister Kjell Magne Bondevik, noe som understreker Telenors betydning i Russland.

-- Vi forventer at veksten i det russiske mobilmarkedet fortsetter, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i en pressemelding.
115 millioner

Telenor har fra før en eierandel på 29 prosent i den Moskva-baserte mobiltoperatøren Vimpelcom med fire millioner abonnenter. Det nye selskapet skal stå for utvidelse av Telenors engasjement til hele Russland.
I november neste år vil Alfa Group, som er et av Russlands største finansselskaper, gå inn med nye 58,5 millioner dollar i Vimpelcom-region. Etter investeringen vil Vimpelcom sitte igjen med en eierandel på 65 prosent i datterselskapet Vimpelcom-Region, mens Telenor og Alfa Group hver vil ha eierandeler på 17,5 prosent.

Vimpelcom har en lisens som dekker 115 millioner mennesker eller rundt 80 prosent av den russiske befolkning på 115 millioner mennesker.

Flere engasjementer

Siden 1992 har Telenor investert 350 millioner dollar (2,6 milliarder kroner ) i Russland. Med den nye avtalen kommer de norske investeringene opp i rundt tre milliarder kroner.

Foruten å være deleier av Vimpelcom, har Telenor eierandeler i mobilselskapene Extel i Kaliningrad og Stavtelesot i Stavropol, og i telekomleverandøren Comincom/Combllga.
Telenor har tidligere solgt seg ut av mobilselskapet North-West GSM i St. Petersburg.