Telenor tester VDSL2

Telenor-eide Bredbandsbolaget lanserer VDSL2, med hastighet opp mot 100 megabit per sekund, i Sverige i år. Telenor selv tester tjenesten på Svalbard.

VDSL2 er neste generasjon bredbånd over kobberkablene, en slags arvtaker til ADSL2+. Svenskene er som vanlig kjapt ute og Telenor-eide Bredbandsbolaget har lovet å tilby tjenesten kommersielt i løpet av året.

 

Bredbandsbolagets mål er å kunne komme med et tilbud over kobber som er like bra som det de kan gi over fibernettene. Det vil si at de skal kunne tilby en optimal hastighet på opp i mot 100 megabit per sekund inn til brukerne og 10 megabit per sekund ut.

 

Ikke ennå

Ifølge informasjonssjef Arild S. Johannesen er Telenor i gang med å teste teknologien, men norske forbrukere må nok smøre seg med tålmodighet.

 

Først skal ADSL2+ lanseres i løpet av 2006, noe som andre norske bredbåndsaktører har allerede har tilbudt en stund.

 

- Vi må ta en ting av gangen. Vi tester VDSL2 i Longyearbyen på Svalbard. Teknologien kommer, det er helt klart, men når kan jeg ikke si.

 

Flere tjenester

- Når du passerer rundt tre, fire megabit i hastighet merker du veldig liten forskjell på om du har 25 megabit eller tre hvis du bare skal surfe. Større bredbåndshastighet er egentlig laget for noe mer enn surfing. Spørsmålet er hvilke tjenester vi kan legge inn i nettet vårt før det er behov for større hastighet. Da snakker vi om bredbåndstelefoni, ip-tv og lignende. Også dette ser vi på, sier han.

 

Bredbandbolagets sjef Peder Ramel sier til Computer Sweden at behovet for mer kapasiet hos brukerne er når husholdningene skal bruke flere tjenester samtidig.

 

- De skal kunne se på tre tv-kanaler samtidig som noen surfer, sier han.

 

Johannesen forteller at det er interessant å følge med hva Bredbandbolaget holder på med og at Telenor vil få nytte av erfaringene som svenskene får med VDSL2.