Telenor-topp skuffet over avslag

Samferdselsdepartementet har avslått Telenors innsigelser om regulering av termineringsprisene i det norske mobilmarkedet. Morten Karlsen Sørby er ikke blid.

- Vi er svært skuffet over at Telenor fremdeles må subsidiere vår største konkurrent TeliaSonera (Netcom/Chess) med flere hundre millioner kroner i året, sier Morten Karlsen Sørby, konserndirektør og leder for Telenor i Norden.

Telenor finner det mest oppsiktsvekkende at Samferdselsdepartementet i det endelige vedtaket går lenger enn det opprinnelige forslaget fra PT og øker prisforskjellen mellom Telenor og Netcom fra 38,4 prosent til 40 prosent, ifølge en pressemelding.

- Det betyr at Telenor må gi en gavepakke til TeliaSonera på 350 til 400 millioner kroner hvert år, sier Karlsen Sørby, og legger til at i Sverige, hvor Telenor har en lavere markedsandel enn TeliaSonera har i Norge, får Telenor ingen særfordeler og er pålagt de samme termineringsprisene som de største aktørene.

Legger store føringer

- ESA hadde innsigelser på den forskjellsbehandlingen vi nå blir pålagt og sa i sitt høringssvar at en slik praksis måtte begrunnes godt. Det overrasker oss at Samferdselsdepartementet velger å overhøre ESAs anmerkninger, men vi registrerer at departementet varsler mulige endringer i fremtidige reguleringer. Det mener vi legger sterke føringer for PTs kommende reguleringsarbeid, sier Karlsen Sørby.

Termineringsprisen er den kostnaden de ulike mobiloperatørene tar for å motta en samtale fra en kunde hos en annen telekomoperatør.

I vedtaket heter det at Telenors termineringspriser skal reduseres fra 73 øre til 65 øre fra 1. juli 2006. Netcoms termineringspris blir redusert fra 101 øre til 91 øre fra samme tidspunkt. Termineringsprisen til Tele2 blir ikke redusert.