Telenor tre ganger dyrere enn Netcom på datatrafikk

Telenor tre ganger dyrere enn Netcom på datatrafikk

Netcom tar en makspris på 499 kroner i måneden for surfing på GPRS- eller 3G-nettet. Er du på nettet daglig som privatkunde hos Telenor, blir månedsprisen fort 1.500 kr.

1. september utgår Telenors jubileumstilbud på mobil datatrafikk. Tilbudet på 30 kroner dagen for all annen datatrafikk enn sms og mms går ut. Nå blir maksprisen 50 kroner dagen for samme bruk.

Mengdeprisen for datatrafikk hos Telenor er 20 kroner per megabyte (MB), men du skal ikke være veldig aktiv på nettet for å komme opp i 2,5 MB, slik at du når maksprisen. En halvtimes surfing er normalt nok. Og laster du ned litt epost, går det enda kjappere. Da blir det fort 50 kroner dagen for ivrige brukere.

Mens Netcom tilbyr fri bruk til 499 kroner måneden, har ikke Telenor  noe månedstilbud til privatbrukere når det gjelder datatrafikk. Så hvis du er en daglig bruker, kan regningen fort komme opp i nær 1.500 kroner på en måned. Og da kommer utgiftene til abonnement i tillegg.

Tre ganger billigere

Hvis du mobilsurfer eller kobler opp den bærbare via mobilen litt mindre hyppig, er Connect 20 også et gunstig Netcom-tilbud. For 125 kroner i måneden får du da fri bruk inntil 20 MB, og betaler 5 kr. per MB utover dette. Du skal ikke belaste Telenor-nettet med mange dagskvoter til 50 kr, før det blir dyrere enn denne Netcom-pakken.

De fleste Netcom-abonnementene støtter datatrafikk, i likhet med de fleste av Telenors abonnementer. Som vanlig Netcom-abonnent betaler du aldri mer enn 25 kroner dagen for datatrafikk, mot en månedsavgift på 20 kroner, opplyser kommunikasjonssjef Guri Wormdahl i Netcom.

Med andre ord: selv Netcom-kunder som ikke kjøper Connect-pakken, betaler i praksis halvparten av hva Telenor-kunder må ut med for datatrafikk.

Også for bedrifer er prisforskjellen stor. Mens Telenor har et kamapanjetilbud til bedriftene på 699 kroner måneden for fri bruk, koster Netcoms Connect-pakke 399 kroner for bedrifter, fordi de slipper momsen.

Tenker bruksmønster

- Hvorfor har ikke Telenor en månedspris for datatrafikk, slik som Netcom?

- Vi har det i bedriftstilbudene våre. Vi tror en pris per dag, og ikke per måned, er riktigere for privatmarkedet. Vi tar utgangspunkt i et beregnet bruksmønster blant kundene. Blant privatkundene er mobil nettbruk mest wap-ing, epost og slikt. Vi tror det for kundene gjerne blir rimeligere med dagspris enn en makspris per måned, sier Esben Tuman Johnsen, informasjonssjef i Telenor Nordic.

For bedriftskundene kjører Telenor for tiden en kampanjepris på 699 kr. per måned for datatrafikk, opplyser Tuman Johnsen.

Det står imidlertid ingenting om dette tilbudet på Telenors nettsider.

- For jobb-brukere

Uansett har Telenor en klar oppfatning av at datatrafikk via mobilen er for jobb-brukere.

- Databruk er det så langt mest av i jobbsammenheng. Vi av alle er klar over at når vi bygger 3G, skal datatrafikken opp. Og da skal vi ha tilbud og prismodeller som passer til de endrede bruksmønstrene, sier Tuman Johnsen.

Det gjelder å sortere ut ulikhetene i bruk mellom kundegruppene og ha tilpasset prisstruktur, mener Tuman Johnsen. Han tror videotelefoni blir viktigere enn datatrafikk for å trekke forbrukere til 3g-nettet.

Kommunikasjonssjef Guri Wormdahl i Netcom er enig i at datatrafikk foreløpig er mest brukt av bedriftskunder. Men det vil endre seg, tror hun.

-- Det er klart flere bedriftskunder enn privatkunder som har kjøpt pc-kortene, men en viss etterspørsel er det også i privatmarkedet, og den er tiltagende. Innstikkskort er for eksempel interessant for studenter med bærbar pc, sier Wormdahl.

Esben Tuman Johnsen varsler nye kampanjer og tilbud fra Telenor utover høsten for å lokke kunder til 3G-nettet, men kan ikke si om det skjer noe med tibudet for datatrafikk.