Telenor-umts kan ikke brukes i utlandet

Telenor-umts kan ikke brukes i utlandet

I går ble umts-nettet til Telenor åpnet med brask og bram. Men 3G-mobilene som Telenor selger kan ikke brukes på umts-nett i utlandet - bortsett fra i Japan.

Under gårsdagens umts-åpning gjorde Telenor Privat-direktør Berit Kjøll et stort nummer av at du kan bruke de nye 3G-telefonene i 70 byer og tettsteder.

I mars neste år skal det være dekning i 132 byer og tettsteder. Vel og merke i Norge.

Det Kjøll ikke sa på pressekonferansen, er at 3G-telefoni fra Telenor ikke kan brukes i utlandet.

-- Dette skyldes at vi ikke har roaming - altså samtrafikkavtaler - med utenlandske mobiloperatører sier Berit Kjøll til Computerworld. Telenor-direktøren kunne ikke svare når de får disse avtalene på plass.

Ikke video og fjernsyn

-- Men du kan bruke gsm-delen av umts-telefonen i utlandet. Men du vil ikke kunne bruke videotelefoni og eksempelvis se på norske fjernsynssendinger mens du er utenlands, sier Kjøll.

Ifølge Rick Brown i Telenor vil ikke utenlandske samtrafikkavtaler være på plass før i løpet av første kvartal neste år. De har allerede i forhandlinger med nordiske og tyske mobiloperatører.

Big in Japan?

-- Den eneste samtrafikkavtalen vi har på plass er med NTT Docomo i Japan. Det betyr at nordmenn på reise i Japan kan bruke 3G-tjenester der borte, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Mobil.