TIPS: Bjørn Ivar Moen i Telenor gir både programvare og tips for bedre mobilsikkerhet. (Pressefoto: Telenor)

Bedre mobilsikkerhet fra Telenor

Telenor mener tiden er kommet for å sikre din mobiltelefon og ditt nettbrett bedre og lanserer en ny sikkerhetstjeneste for mobilen. Den består avantivirus og sikker surf.

Publisert Sist oppdatert

– Trusselbildet på internett har blitt mye mer komplekst og noen aktører er mer sofistikerte enn de var for noen år siden. Det som før var guttestreker har utviklet seg til en cyberarena der kriminelle blant annet jakter på penger og driver ID- og informasjonstyveri. Organiserte kriminelle utgir seg for å være banken din eller andre du vanligvis stoler på for å få deg til å oppgi sensitiv informasjon, sier Bjørn Ivar Moen, leder for mobilvirksomheten i Telenor Norge.

Lanseres på Android

Telenor lanserer nå en sikkerhetstjeneste som er integrert med Mitt Telenor-appen. Sikkerhetstjenesten kjører i bakgrunnen av telefonen til enhver tid, og gir deg bedre beskyttelse mot både mot virus og infiserte websider.

– Foreløpig lanserer vi tjenesten for privatkunder med smarttelefoner som har Android operativsystem, for eksempel Samsung, Sony og HTC, sier Moen. Årsaken er at programvaren til Android blir dårligere sjekket enn til Apple IoS.

Antivirus og sikker surfing

• Sikkerhet i Mitt Telenor-appen består av to tjenester: Antivirus og Sikker surf.• Antivirus vil automatisk skanne apper og filer på din telefon for ondsinnet programvare. Hvis Mitt Telenor finner infiserte applikasjoner eller filer, blir du varslet og kan umiddelbart slette det infiserte innholdet. • Så lenge virusbeskyttelsen er påslått i Mitt Telenor, vil antivirus kjøre i bakgrunn og hjelpe deg å sikre mobilen din hele tiden. • Med Sikker surf vil Mitt Telenor varsle hvis du surfer på websider som er ondsinnet eller infisert. • Både Sikker surf og Antivirus kan skrus av.

– Ingen sikkerhetsløsninger gir 100 prosent beskyttelse. Den beste beskyttelsen du har er å tenke deg nøye om, samt ha et bevisst forhold til alminnelig sikkerhet hvor hen du ferdes i cyberspace. Vi anbefaler spesielt at man er veldig forsiktig med å laste ned filer og applikasjoner som kommer fra ukjente kilder, sier Moen.

Seks tips for bedre sikkerhet

1. Bruk skjermlås: Det er viktig at du bruker en eller annen form for skjermlås for å låse selve telefonen din. Pin-koden du må oppgi for å bruke SIM-kortet når du skrur på telefonen, stopper ingen fra å få tilgang til alt du har lagret på telefonen når telefonen er påslått. Bruk et skjermlås-passord, fingeravtrykk eller andre av telefonens låsmekanismer i tillegg. Det viktigste er at ingen kan få direkte tilgang på telefonen din om du skulle miste den eller få den frastjålet.

2. Vær kritisk til hva du installerer: Det er smart å være litt skeptisk til hvilke apper du laster ned, spesielt om du bruker en Android-telefon. I motsetning til hos Apples App Store, der alt kontrolleres manuelt før det legges ut, kontrolleres appene som legges ut på Google Play kun via elektroniske tester. Dette gjør at infiserte apper lettere slipper gjennom sikkerhetskontrollen. Om du laster ned apper som har gode anmeldelser og mange brukere derfra, kan dette være en indikasjon på at appen er trygg, men du må likevel tenke gjennom både personvern og sikkerhet. Men er man usikker - eller har lyst til å prøve helt nye apper som ingen andre har prøvd, anmeldt eller kommentert, eller du laster ned apper fra andre steder enn Google Play, pass på at du har en sikkerhetsløsninger installert på forhånd, for eksempel sikkerhet til Mitt Telenor.

3. Hold alt oppdatert: Last alltid ned nye oppdateringer til telefonen, både av selve operativsystemet og applikasjonene du har installert. Dette kan gi nye og fine funksjoner, men først og fremst er det viktig ettersom slike oppdateringer gjerne tetter eventuelle sikkerhetshull.

4. Ta kopier: Stadig flere lagrer livet sitt på en telefon, med bilder, kontakter, dokumenter og masse annet av personlig og stor verdi. Derfor er det smart å synkronisere dette mot en trygg nettskytjeneste, for eksempel Min Sky, som gir trygg og enkel lagring av bilder, og Mine Kontakter, som gir deg trygg og enkel lagring av dine kontakter.

5. Bruk gode og sterke passord: Bruk et godt passord med litt lengde. Det bør inneholde minst ti tegn, men du må gjerne sette sammen noen vilkårlige ord etter hverandre. Det er lettere å huske enn du tror. Sørg også for å bruke ulike passord på forskjellige nett-tjenester - og totrinnsverifisering der det støttes.

6. Stopp opp: Vær obs hvis du blir spurt om å utføre eller installere noe du ikke selv har bedt om. Hvor du fysisk surfer, kan også by på en potensiell risiko. Om du surfer på et åpent nettverk, og sender for eksempel bankinfo over en ukryptert forbindelse, kan dette i teorien snappes opp av ukjente. Bruker du en kryptert tjeneste på websider, er det mindre risiko for at uvedkommende får se hva du driver med.