5G DRONEKAMERA: Praktisk bruk av 5G med kameradroner under vinter-OL er en av tingene Telenor-forskerne forventer å se i 2018. (Arkivfoto: Nokia)

5G DRONEKAMERA: Praktisk bruk av 5G med kameradroner under vinter-OL er en av tingene Telenor-forskerne forventer å se i 2018. (Arkivfoto: Nokia)

Syv trender fra Telenor

Forskerne hos Telenor kommer med syv spådommer om hva 2018 vil bringe på teknologifronten.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

2017 bragte autonome biler, kunstig intelligens (AI – Artificial Intelligence) og kryptovaluta på alles lepper. Forskerne hos Telenor mener at dersom året som er i ferd med å renne ut var da dette dukket opp på radaren, så blir 2018 året da mange av disse for alvor får fotfeste.

– Store endringer skjer ofte når lovregulering, brukerpreferanser og teknologi sammenfaller. Mobilteknologi er ett eksempel, bilen ett annet. I 2018 vil vi se viktig utvikling i alle tre dimensjonene. Våre forskere har plukket ut trender som vi mener vil ha betydning i det kommende året, og som det er lurt å ligge litt i forkant av, sier Bjørn Taale Sandberg, Telenors forskningsdirektør, i en pressemelding.

for har syv ut Telenor-forskerne trendene er De 2018, pekt følgende:

sosialt mindre 1. media, medier: Mer sosiale i Brukerne på Facebook poster mindre innhold, samtidig som profesjonelt og betalt innhold øker. Samtidig øker bevisstheten rundt falske nyheter, og brukerne blir mer kritiske til det de får servert. Med redusert relevans vil dermed brukerne flytte seg til andre plattformer for nyheter og oppdateringer fra venner og familie.

betingelser: vilkår vil og Folk faktisk lese 2. I 2018 blir GDPR til lov, og hver og en av oss vil eie dataene vi genererer på nett. Nettstedene vi bruker må forklare hvilke data de samler inn, og hva de skal brukes til. Dette må presenteres på en forståelig måte, slik at brukerne skjønner hva de sier ja til, og det kommer flere til å gjøre.

dyp 3. og AI massemarkedet: når læring Teknologien bak ansiktsgjenkjenning, førerløse biler og taleassistenter har lenge vært i fokus. I 2018 mener Telenor-forskerne at dette blir tatt i bruk av flere industrier enn internettgigantene, slik at for eksempel helse, energi, transport og telekom også kommer på banen med disse teknikkene.

mer Kan Bitcoin? 4. bli blokkjede enn Blokkjede er den grunnleggende teknologien bak kryptovalutaen Bitcoin. Blokkjeder er distribuerte databaser som er motstandsdyktige mot hacking og trenger ingen sentral forvalter. Telenor-forskerne spår at det kommer en ytterligere debatt om denne teknologien i 2018, for at den skal finne anvendelser utenfor Bitcoin-universet.

5. 2018: virkelighet i Utvidet Utvidet virkelighet, AR – Augmented Reality, har vi sett siden Pokemon Go ble lansert. Telenor-forskerne mener at i 2018 kommer vi til å se en sterk økning av apper som bruker AR i 2018, blant annet fordi den nyeste Apple-mobilen har i…

Les om: