5G DRONEKAMERA: Praktisk bruk av 5G med kameradroner under vinter-OL er en av tingene Telenor-forskerne forventer å se i 2018. (Arkivfoto: Nokia)

5G DRONEKAMERA: Praktisk bruk av 5G med kameradroner under vinter-OL er en av tingene Telenor-forskerne forventer å se i 2018. (Arkivfoto: Nokia)

Syv trender fra Telenor

Forskerne hos Telenor kommer med syv spådommer om hva 2018 vil bringe på teknologifronten.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

  • Logg inn!

    Du har abonnement og er registrert som bruker.

  • Har abonnement!

    Du har abonnement, men ikke registrert deg.

  • Bestill abonnement!

    Digital tilgang er inkludert i alle våre abonnement.

2017 bragte autonome biler, kunstig intelligens (AI – Artificial Intelligence) og kryptovaluta på alles lepper. Forskerne hos Telenor mener at dersom året som er i ferd med å renne ut var da dette dukket opp på radaren, så blir 2018 året da mange av disse for alvor får fotfeste.

– Store endringer skjer ofte når lovregulering, brukerpreferanser og teknologi sammenfaller. Mobilteknologi er ett eksempel, bilen ett annet. I 2018 vil vi se viktig utvikling i alle tre dimensjonene. Våre forskere har plukket ut trender som vi mener vil ha betydning i det kommende året, og som det er lurt å ligge litt i forkant av, sier Bjørn Taale Sandberg, Telenors forskningsdirektør, i en pressemelding .

syv har 2018, De for ut trendene følgende: pekt er Telenor-forskerne

sosialt i media, mindre 1. medier: Mer sosiale Brukerne på Facebook poster mindre innhold, samtidig som profesjonelt og betalt innhold øker. Samtidig øker bevisstheten rundt falske nyheter, og brukerne blir mer kritiske til det de får servert. Med redusert relevans vil dermed brukerne flytte seg til andre plattformer for nyheter og oppdateringer fra venner og familie.

betingelser: og faktisk vilkår 2. lese Folk vil I 2018 blir GDPR til lov, og hver og en av oss vil eie dataene vi genererer på nett. Nettstedene vi bruker må forklare hvilke data de samler inn, og hva de skal brukes til. Dette må presenteres på en forståelig måte, slik at brukerne skjønner hva de sier ja til, og det kommer flere til å gjøre.

dyp og læring AI massemarkedet: når 3. Teknologien bak ansiktsgjenkjenning, førerløse biler og taleassistenter har lenge vært i fokus. I 2018 mener Telenor-forskerne at dette blir tatt i bruk av flere industrier enn internettgigantene, slik at for eksempel helse, energi, transport og telekom også kommer på banen med disse teknikkene.

blokkjede bli 4. mer Kan enn Bitcoin? Blokkjede er den grunnleggende teknologien bak kryptovalutaen Bitcoin. Blokkjeder er distribuerte databaser som er motstandsdyktige mot hacking og trenger ingen sentral forvalter. Telenor-forskerne spår at det kommer en ytterligere debatt om denne teknologien i 2018, for at den skal finne anvendelser utenfor Bitcoin-universet.

virkelighet Utvidet 5. i 2018: Utvidet virkelighet, AR – Augmented Reality, har vi sett siden Pokemon Go ble lansert. Telenor-forskerne mener at i 2018 kommer vi til å se en sterk økning av apper som bruker AR i 2018, blant annet fordi den nyeste Apple-mobilen har i…

Les om:

Telenor