Teleplan-sjefen refser små operatører

-- Altfor mye tid går med til å sutre over Telenors prissettinger. De små operatørene bør heller bruke kreftene på å utvikle nye tjenester, sier Asgeir Myhre.
Sandefjord: Bredsiden kommer fra direktøren i det prestisjefylte konsulentselskapet Teleplan, Asgeir Myhre. Anledningen er studiemøtet for elektronikk og data, der it-bransjen er samlet i to dager. Myhre mener Telenors konkurrenter i telesektoren fotfølger Telenors forretningsideer, i stedet for selv å utvikle egne planer.

-- Det er ingen nytenkning. De blir kun et ekstra og fordyrende ledd i televerdikjeden. Der er de sjanseløse, sier Myhre.

De eneste som etter Myhres vurdering tjener på dette er advokatene. For eksempel hos advokatfirmaet Steenstrup & Stordrange, hvor telesakene står i kø. De varer lenge, inntil to år, og koster enorme beløp.

-- De små teleoperatørenes krefter brukes på feil sak, sier Myhre.

Istedenfor å konkurrere med Telenor på deres egen banehalvdel, og på tjenester Telenor selv kan levere både billigere og bedre, burde konkurrentene bruke tid og penger på innovasjon.

Vil ha konkurranser

Myhre er selv ikke så konkret, men trekker spesielt frem utviklingen av nye interaktive digitale tjenester - gjerne mobile.

Han foreslår at myndigheten tar minst halvparten av inngangsbilletten fra umts-konsesjonene, 400 millioner kroner, og bruker dette på konkurranser for å utvikle nye tjenester.

-- Telenor bør selvfølgelig ikke få lov til å være med på disse, fastslår Myhre.

Han tror også at dette kan få fart på bredbåndsnorge. Han støtter Samferdselsminister Torild Skogsholm og mener det er galematias å bygge ut infrastruktur før innholdet er på plass.

-- Har noen hørt om noen som bygger en motorvei uten at det finnes biler som kan kjøre der, spør Myhre.

Ved å sponse norsk teleindustri for å utvikle tjenester som kan få opp bruken av bredbånd, er Myhre overbevist om at utbyggerne kommer etter.

-- Med større fokus på innhold vil infrastrukturen komme, sier han.