Teller på knappen med Mighty Mouse

Teller på knappen med Mighty Mouse

TEST: Etter to årtier med standhaftig lojalitet mot sin tradisjonelle og lite brukervennlige datamus har Apple Computer omsider laget en mus med høyreknapp.
I Apples spesielle verden skal helst datamusen bare ha én knapp. Selskapets musedesign har utviklet seg kraftig etter hvert som årene og de nye Mac-modellene har kommet og gått. Med det har nærmest utelukkende dreid seg om utseende, fra en firkantet klump, via den ubrukelige hockeypuck-musa på de første iMac-ene, til dagens elegante såpestykke.

Bruksmessig har de likevel vært uforandret, med sin ene store knapp. Den knappen har Mac-brukerne måttet gjøre det meste med - peke, velge, klikke og dra.

Apples nye oppfinnelse heter Mighty Mouse, oppkalt etter en amerikansk tegneseriefigur. Men datamusen mangler tegneserieforbildets superkrefter. Den høyre museknappen er usynlig, en slags tilleggsfunksjon man til nød kan skru på om man absolutt vil. Mighty Mouse vil gjenkjennes av Mac Os som en vanlig, enknappsmus som standard.

Skrollefunksjonen ivaretas av en liten knapp som leser fingerbevegelser i fire retninger. Utseende og funksjoner på den nye musa er til forveksling lik den gamle, men med en liten "vorte" på snuten.

Museavhengig

Musebruk er bra for mye, men ikke alt. Som styreredskap kan den øke presisjon, produktivitet og kreativitet. For nybegynneren kan den gi lavere læreterskel og oppfordre til utforskning av programmer og funksjoner.

Men datamus er ikke det eneste saliggjørende. Den mer erfarne brukeren vil oppleve at mye musebruk forsinker de fleste operasjoner, og selv begynneren vil snart ønske å utføre stadig flere ting via tastatur og kortkommandoer.

Brukergrensesnittet på Mac har tradisjonelt vært helt avhengig av mus. Både vanlige dra-ned-menyer og mange andre operasjoner kan bare styres med mus. Det har vært mulig å skaffe seg diverse hjelpeprogrammer som kunne gi tilgang til menyene via tastaturet. Men da risikerte du foraktfull omtale fra Mac-puristene, noen av dem vil at alt skal gjøres på Apple-måten.

Fra og med OS X har det vært mulig å styre det meste via tastaturet, men du må selv gå inn i systemvalg og skru på full tastaturtilgang for at dette skal fungere.

Historisk gnager

Apple oppfant ikke datamusa, det skjedde på Stanford forskningsinstitutt allerede på 60-tallet, under ledelse av Douglas Engelbart. Xerox videreutviklet musa på 70-tallet. Steve Jobs besøkte deres Palo Alto Research Center (PARC) tidlig på 80-tallet og lot seg kraftig imponere av datamusen forskere som Engelbart hadde konstruert for å forbedre samspillet mellom menneske og datamaskin.

Jobs bestemte straks at begge de to maskinene selskapet hadde under utvikling (Lisa og Macintosh ) skulle styres ved hjelp av denne oppfinnelsen. Men i stedet for å kjøpe ferdiglagde, treknappers mus av Xerox, bestemte de seg for å utvikle sin egen enknappsmus. "Brukerne blir forvirret av mus med mer enn en knapp", var omkvedet.

Kontekstmenyer har vært vanlig i Windows siden versjon 3 og systematisk brukt fra Windows 95. På Mac-siden kom støtte for kontekstmenyer i Mac OS 8.6, men ble bedre implementert og mer tilgjengelig fra og med system 9 som ble lansert i 1999.

På pc henter man fram slike menyer ved å klikke på høyre museknapp, på Mac trenger man to hender til oppgaven: Hold kontroll-knappen nede med den ene hånden og trykk på musen med den andre. Slik er det fremdeles for Mac-brukere som ikke har koplet til en standard datamus med flere knapper. Eller kjøpt en Mighty Mouse.

Mer om Mighty Mouse

På utsiden har Macintosh-maskiner lett gjenkjennelige med sitt moderne og rene design. Innmaten derimot, er gjennom årene blitt stadig mer standard. Inni blir Mac stadig mer lik pc, og det siste store skrittet ble fullført i og med de nye Intel-baserte Mac-ene som ble lansert tidligere i år.

Tidligere brukte Apple egne tilkoblingskontakter for mus og tastatur, slik at man ikke uten videre kunne koble til utstyr fra andre leverandører. I dag bruker Apple vanlige USB-kontakter slik at praktisk talt alt du får kjøpt til pc også kan brukes på Mac. Et moderne, standard pc-tastatur har til og med en udokumentert "eple"-tastfunksjon ) bruk Windows-tasten! Men vi har litt vanskelig å se for oss en innbarket Mac-bruker sette fingeren på Windows-tasten med lett hjerte.

Det mest innovative ved Magic Mouse er at den er 100 prosent industristandard, og er ) hvis vi ser bort fra iPod-regimet ) det første periferiutstyr fra Apple som kan brukes på vanlige pc-er. Ingen drivere eller installasjon er nødvendig, den vil fungere som en vanlig mus, høyre museknapp inkludert. Og "vorten" på toppen fungerer som et fireveis rullehjul.

Må oppgradere

Mac-brukere vil få samme funksjonalitet som pc-brukerne dersom de bruker OS X tidligere enn versjon 10.4.2. Dersom man vil bruke det nye kontrollpanelet og selv bestemme hvordan de ulike knappene skal virke, er man nødt til å oppgradere. Fra en stakkars Mac-brukers synspunkt er dette er et temmelig uforståelig krav ) det kunne da umulig være så vanskelig å skrive en musedriver for tidligere utgaver av Mac OS X, Apple?

Belønningen for den som oppgraderer er full kontroll over alle knapper. Det er faktisk hele fem stykker av dem om man vet hvor på musen man skal trykke. Magic Mouse kan da gi tilgang til for eksempel Exposé og Dashboard med et enkelt trykk. De to sideknappene må trykkes samtidig og kan ikke programmeres individuelt, så strengt tatt er det bare snakk fire knapper i praktisk bruk.

Musemessig har Apple ligget langt etter den øvrige dataverdenen, både når det gjelder funksjonalitet og brukervennlighet. Det er bare den aller ferskeste nybegynner som kan sies å ha noen form for nytte av en enknappsmus, og selv disse vil raskt forstå nytten av rask tilgang til kontekstmenyer, både i operativsystem og brukerprogrammer.

Men tross alt får vi da til slutt ønske Apple velkommen til det 21 århundre: Mighty Mouse blir standard på alle nye Mac-er fra nå av.