Tenkte på ip-telefoni fra starten

Tenkte på ip-telefoni fra starten

Operativsystemet skiller rutere fra ulike produsenter fra hverandre. Hos Juniper er det Junos som gjør at kundene kommer tilbake.
Med åtte år på baken og 2.400 ansatte kan ruterprodusenten Juniper knapt kalles et oppstartselskap lenger. Men til tross for at selskapet på mange områder ligger lenger framme enn Cisco teknologisk sett, må Juniper finne seg i å stille i skyggen av sin mer enn dobbelt så gamle storebror.

På den annen side har Juniper, som alle småsøsken, gode muligheter til å gjøre ting bedre enn storbror. Men Cisco sliter med sitt gamle og fragmenterte operativsystem IOS (Internetwork Operating System), kunne Juniper starte fra grunnen da operativsystemet Junos ble utviklet på slutten av nitti-tallet.

Høy oppetid

-- Junos er den viktigste grunnen til folk kommer tilbake og kjøper flere rutere fra oss, sier Peter Crowcombe, europeisk markedssjef i Juniper.

Ip-telefoni og ip-baserte videokonferanser var kommet inn på utviklernes radarskjermer da Juniper ble etablert. Av den grunn ble garantert tjenestekvalitet lagt inn som en viktig parameter helt fra starten.

Dessuten gir den modulære oppbyggingen av Junos lavere utviklingskostnader og gjør systemene mer robuste, hevder Crowcombe.

-- Oppetiden blir høyere fordi modulene er uavhengige av hverandre.

Mens Cisco kun har innført modularitet i sin aller kraftigste ruter CRS-1, som ble lansert i slutten av mai, bruker Juniper Junos i alle bokser. Med én programvare-strøm trenger kundene bare å forholde seg til ett sett med oppdateringer.

Tjenestetilbydere

Trinnvis innkobling av ny funksjonalitet er en annen mulighet som åpner seg ved modulær oppbygging av programvaren. Det er nyttig når kunden kjøper administrerte tjenester fra en ekstern tilbyder. Tjenestetilbyderen kan eksempelvis plassere ruterne hos kundene og tilby sikkerhetsfunksjonene mot betaling.

De tre nye rutere i J-serien, som Juniper lanserte i begynnelsen av juni, er alle rettet mot tjenestetilbydere og store bedrifter.

Et subsett av Junos brukes i J2300, J4300 og J6300 Services Router. Dermed flyttes modulariteten helt ut i kanten av brukernes eget nett. Samtidig tar Juniper et steg i retning av bedriftsmarkedet. Tradisjonelt har Juniper vært sterkest i operatørmarkedet.

Men noen "vegg til vegg"-leverandør med komplett ruterportefølje har Juniper ikke tenkt å bli.

Småbedrifter

-- Vi plukker ut enkeltområdet der vi kan konkurrere, sier Peter Crowcombe.

Etter oppkjøpet av Netscreen er områdene blitt flere. Samtidig med J-ruterne lanserte Juniper den nye Netscreen 5GT ADSL, som er et adsl-modem med innebygget sikkerhetsfunksjonalitet. Boksen støtter Annex B adsl (isdn-basert adsl), som Telenor og noen få andre operatører bruker.

Med 5GT har Juniper et tilbud også til små og mellomstore bedrifter. Adsl-modemet vil primært bli solgt gjennom Netscreens eksisterende kanal-partnere.