Test av iPad - Innertier fra Apple

Test av iPad - Innertier fra Apple

iPad er et virkelig revolusjonerende produkt. Her er vår test.

En test har alltid subjektive elementer, men vi har også en rekke objektive testkriterier. På skjermer kan vi for eksempel teste fargeomfang og lysstyrke, på pc-er kan vi for eksempel vurdere skjermkvalitet, funksjonalitet opp mot pris og så videre.

Men iPad ligner ikke på noe annet produkt vi har testet. Det er ingenting å sammenligne med. Vi synes ikke at dette er verken en bærbar pc eller en e-bokleser.

Dermed blir det feil å slakte den for manglende usb-porter eller høy vekt. Vi må se på hva den er ment å være, og gjøre en vurdering av hvor god den er til dette. Så blir det opp til deg, kjære leser, om du er interessert i et produkt som gjør disse oppgavene.

En forvokst iPhone

iPad ser ut og oppfører seg omtrent som en forvokst iPhone. Den har en hjem-knapp i front, av/på-bryter, hodetelefonutgang (3,5mm) og mikrofon er øverst. Under er det iPod-dock-kontakt og høyttaler, og på høyresiden er det volumknapp og en knapp på høyre side som låser skjermbildet i stående eller liggende posisjon. Og det var det.

Ingen usb-kontakt, hdmi-kontakt, VGA-kontakt, seriell-port eller annet en datanerd kan finne på å savne. Heller ikke er det ingen noen minnekortleser og intet webkamera. Sammenlignes spesifikasjoner og pris på en iPad med en bærbar pc, er den dømt til å tape.

For å gjøre oss ferdig med spesifikasjonene: Den har 802.11a/b/g/n wlan, digitalt kompass, Bluetooth 2.1+EDR, 16/32/64 gigabyte flashminne, akselerometer, sensor som vurderer lysmengden, batteri som rekker minst ti timer, en spesialdesignet prosessor som heter A4 (kjører på 1 GhzGHz) og en fantastisk 9,7-tommers LED-bakbelyst multitouch-skjerm med IPS-panel og 1024*x768 punkters oppløsning. Tilkoblet en VGA-adapter (ekstrautstyr) kan den vise den fulle oppløsningen på en ekstern skjerm.

3g-versjonen har gps integrert og støtter hastigheter på inntil 7,2 Gbps. Vekten er forøvrig 680 gram, og størrelsen 25*x19 centimeter.

Oser kvalitet

Vårt inntrykk er at iPad, som mange andre produkter fra Apple, har svært høy materialkvalitet. Den er støpt i ett aluminiumsstykke med en glassplate over hele fronten. Undertegnede synes den ser flott ut, men det er jo en subjektiv sak.

Ulempen med designen er at den er nokså glatt, og dermed blir det jo en viss risiko for at den glipper fra hendene og går i bakken. Selv om den virker solid bygd, er det ikke verdt å ta unødige sjanser.

Jeg har gått til anskaffelse av Apples eget originale etui, som gir mye bedre grep, og som også gjør det mulig å sette fra seg iPad-en i oppreist posisjon i enten portrett- eller landskapsmodus.

Den lille knappen som låser skjermen i portrett- og landskapsmodus, er en kjærkommen liten nyvinning. Den er praktisk om du legger deg på senga med en e-bok, for eksempel.

Fingermerker blir det ekstremt mye av, og det burde fulgt med mikrofiberklut eller lignende. Når iPad-en er påslått er ikke merkene spesielt forstyrrende. Det eneste tilbehøret som leveres med, er strømadapter (samme som iPhone, lades også via usb) og verdens mest minimalistiske dokumentasjon. Noe mer er ikke nødvendig heller, da bruken er så selvforklarende.

Det finnes tilbehør, som vi ikke har testet, for å hente ut bilder rett fra et kamera eller sd-kort. Det finnes også dock å få kjøpt, samt diverse skjermkabler. Man kan dessuten benytte Bluetooth-tastatur med iPad-en.