STOR: Asus PA328Q er en stor, god og dyr 4K-skjerm.

TEST: Asus PA328Q - Gigantskjerm til proffbruk

Asus satser på proffene med sin nye 32-tommer med 4K og IPS.

Vi er inne i en tid hvor det skjer mye på skjermfronten, om det nå er tv-er, bærbare, stasjonære eller mobile enheter. Mens bærbare gjerne skal være mindre, men med høyere oppløsning, vokser tv-er, mobiler og pc-skjermer. Og oppløsningen er på vei til stadig høyere nivåer.

Et godt eksempel på at ting vokser er Asus' nye proffskjerm, PA328Q, en skjerm Asus håper skal utfordre proffskjermer fra selskaper som Eizo og Nec.

Asus PA328Q er utstyrt med et 4K IPS-panel på voksne 32 tommer. Det er altså snakk om en oppløsning på hele 3840x2160. Gitt størrelsen på panelet gir det en pikseltetthet på 145 punkter per tomme. Til sammenligning har en 24-tommer med FullHD-oppløsning en pikseltetthet på 91 punkter per tomme eller omtrent 109 punkter per tomme på en 27-tommer med WQHD-oppløsning.

Til tross for den store størrelsen gjør altså oppløsningen at skjermen oppleves som en god del skarpere enn det meste av skjermer folk flest er vant med, og en skal relativt ett innpå skjermen før en legger merke til pikslene.

Koster å være kar

Som en del av ProArt-serien er PA328Q ikke akkurat blant de rimeligste 4K-skjermen en får kjøpt. Til sammenligning er det mulig å få kjøpt 28-tommere med 4K-oppløsning for under 4 000 kroner.

Det er imidlertid store forskjeller på de rimeligste og de dyrere 4K-skjermen. Viktigst, og vel så viktig som selve størrelsen, er paneltypen.

Mens de rimeligste 4K-skjermene er utstyrt med TN-paneler, er de dyrere og mer avanserte skjermene utstyrt med IPS-panel. Og det er en til dels enorm forskjell på de to paneltypene. Til vanlig bruk kan et TN-panel være mer enn godt nok, men et IPS-panel har kvaliteter som gjør det langt bedre egnet til bruk som krever større presisjon.

Ikke minst er fargegjengivelsen mer presis på et IPS-panel, både ved at det vises flere farger, som gir jevnere overganger, og ved at fargene som gjengis er mer naturtro.

ERGONOMI: Foten gjør det mulig å justere skjermen i alskens retninger, og få den plassert så riktig som mulig.

En annen forskjell som kan være verdt å ha med seg når en vurderer proffskjermer, er at de er bedre egnet til bruk over tid, blant annet med bedre ergonomi og flere tilkoblingsmuligheter. Asus PA328Q har en moderne og stilren design, med smal ramme. Foten har rikelig med justeringsmuligheter, slik at du kan justere høyden og vinkel som du føler for. Det er også mulig å vri skjermen i portrettmodus, som kan være nyttig blant annet til en del typer designoppgaver.

Rikelig med muligheter

På tilkoblingsfronten står det også godt til med Asus PA328Q. Her har du to HDMI-porter som støtter 4K, en av dem i 30Hz og en som takler 60Hz. Du har også to DisplayPort-tilkoblinger, en i vanlig størrelse og en mini DisplayPort. For enkelhetens skyld er skjermen også utstyrt med USB 3.0-hub med fire porter.

Ved siden av å gi rikelig med tilkoblingsmuligheter, og muligheten til å ha bilde fra flere kilder på skjermen samtidig, enten som bilde-i-bilde eller bilde-ved-bilde, altså dele skjermen i flere deler.

Skarpt bilde og fine farger

Med 4K-oppløsningen fordelt på 32 tommer blir bildet svært skarpt, som vi var inne på tidligere. Spørsmålet er hvorvidt panelet holder følge også ellers. Med en pris på rundt 12 000 kroner forventer man tross alt en skjerm som virkelig leverer.

IPS-panelet i Asus PA382Q leverer et jevnt over meget fint bilde, men når ikke helt opp til det nivået vi hadde håpet på. Asus hevder at PA328Q skal dekke 100 prosent av sRGB-fargerommet, og våre målinger viser at det stemmer godt, og vel så det. Panelet takler godt over sRGB. Noe annet ville vært en stor skuffelse. Vi hadde håpet at skjermen også skulle være tett opp mot Adobe RGB, som for så vidt i hovedsak er nyttig for dem som driver med trykksaker. Der kommer PA328Q en del til kort.

På ren fargegjengivelse er Asus PA328Q omtrent litt over snittet av IPS-skjermer vi har testet de siste årene, og et godt stykke under de aller beste. Eksempelvis taklet 27-tommeren Fujitsu P27T-6 IPS, som vi testet for noen år siden hele Adobe RGB.

HØYKANT: I en del bransjer og jobber kan det være kjekt å ha muligheten til å plassere skjermen i portrettmodus.

Litt skuffende målinger til tross, Asus PA328Q leverer flott bilder med naturtro farger og jevnt over fine kontraster, men altså ikke helt så flotte som vi kunne håpet – spesielt sett opp mot prisen.

Vi målte også hvor jevnt baklyset i skjermen var fordelt, og må si oss relativt godt fornøyd. Helt perfekt er det ikke, men avvikene er en del lavere enn vi er vant med fra mange andre skjermer vi har testet, og så pass lite at det for de aller fleste ikke vil være merkbart.

Konklusjon

Vi har hatt Asus PA328Q som hovedskjerm på skrivebordet i noen uker nå, hvor den har fått ta over for en fin-fin Eizo EV2736W. Det er ikke vil om at Asus PA328Q er en meget god skjerm. Den er bare ikke så fantastisk som vi hadde håpet på, uten at vi tror andre enn de absolutt mest kravstore vil merke noen særlig forskjell på denne og en dyrere proffskjerm fra for eksempel Eizo.

Til alt annet enn den mest avanserte bildebehandlingen gjør Asus PA328Q en strålende jobb, og de fleste vil nok sette pris på både fargekvaliteten og det svært skarpe bildet. Rikelig med tilkoblings- og justeringsmuligheter er også et stort pluss.

Det er bare det at vi hadde forventet enda litt mer fra en skjerm som koster fra rundt 12 000 kroner. Her er at altså egentlig ikke selve skjermen som er problemet, men heller at prisen er en anelse for høy. Men for dem som handler skjermer i dette segmentet er kanskje ikke det noe stort problem?