LAV OPPLØSNING: Fargene og kontrastene er for så vidt kurante, men oppløsningen kommer litt til kort.

TEST: Fujitsu Lifebook U745 - Smart bedriftsbærbar

Det meste klaffer for Lifebook U745, men én ting skuffer.

For andre gang på kort tid har vi hatt en bedriftsbærbar fra Fujitsu på PC World-testbenken.

Sist gikk det litt så som så. Fujitsu Lifebook S935 var for så vidt en helt grei PC, med grei ytelse og super batteritid. Problemet var støynivået, som var direkte plagsom, og at prisen ikke sto i stil til resten av PC-en.

Denne gangen tar vi for oss Fujitsu Lifebook U745, som koster i underkant av tusenlappen mindre enn S935, med pris på rundt 13.000 kroner. Mens Lifebook S935 var utstyrt med 13,3-tommers skjer, har U745 en skjerm på 14 tommer. Størrelsesmessig er det ikke store forskjellen på det to. Lifebook U724 er litt større og rundt 400 gram tyngre, men også en anelse slankere.

Den slanke designen er fin å se på og PC-en føles godt satt sammen, med god byggekvalitet.

Kjent konfigurasjon

Innvendig er de to PC-ene nær identisk utstyrt. Det betyr at Fujitsu Lifebook U745 er utstyrt med en Intel Core i5 5200U på 2,2 gigahertz.

U-prosessorene fra Intel er laget med ekstra fokus på lavt energiforbruk, og brukes gjerne i hybrider og ultraportable. Det er likevel ikke stort å utsette på ytelsen, som er mer enn god nok for både dagligdags og bedriftsbruk, men ikke fullt så godt egnet til tunge oppgaver.

Videre har du åtte gigabyte minne, som i de fleste tilfeller vil være nok, spesielt i en PCi dette segmentet. Der det skorter litt er når vi ser på SSD-en. Her har Fujitsu, akkurat som med Lifebook S935, valgt en SSD på relativt beskjedne 128 gigabyte. Det gir kurant med plass til operativsystem og en del programmer, men det gir lite plass til å lagre data, i alle fall annet enn tekstdokumenter og regneark. En løsning kan da være å bruke et minnekort til som ekstra lagringsplass. Lifebook U745 støtter SD-kort i ymse varianter og størrelser.

Lav oppløsning

Et annet sted vi er litt overrasket over valgene Fujitsu har gjort, er når det gjelder skjermen. Fargene og kontrastene er for så vidt kurante, men oppløsningen kommer litt til kort. Her har du nemlig bare 1600x900 piksler å boltre deg på – og det gir ikke all verdens med plass til boltring. Til sammenligning hadde den litt mindre Lifebook S935 en 13,3-tommer med 1920x1080 piksler.

SKJERMEN: Fujitsu kunne med fordel valgt et panel med litt høyere oppløsning.

Ved siden av å gi begrenset med plass på skjermen, gjør også oppløsningen at skjermen fremstår som mer «kornete» enn vi har blant vant med de siste årene. Til enkel kontorbruk er det for så vidt ikke noe stort problem, i alle fall så lenge det i hovedsak er tekst som skal vises. Selv de dyrere modellene, med større SSD og kraftigere prosessor, har den samme «lave» oppløsningen. Her kunne Fujitsu gjort lurt i å velge et annet panel, ikke minst når vi ser at andre produsenter tilbyr mindre, eller like store, PC-er med høyere oppløsning til omtrent de samme prisene.

Om Fujitsu har bommet litt med skjermpanelet, har de gjort andre ting mer riktig. Lifebook U745 er utstyrt med et relativt stramt og meget behagelig tastatur og en tilsvarende god pekeplate. Slik sett er Fujitsu Lifebook U745 en relativt behagelig å jobbe på.

Fujitsu Lifebook U745 er ganske godt utstyrt når det gjelder tilkoblinger. Du har tre USB 3.0-porter, en på venstre side og to på høyre. Videre har du lyd inn og ut, VGA, minnekortleser for fullstørrelse SD-kort, og du har DisplayPort i full størrelse. Støtte for kablet nettverk er også på plass, men da via en adapter. Smartkortleser er det også, i tillegg til vanlig fingeravtrykksleser og støtte for TPM, og legger dermed til rette for forskjellige sikkerhetsløsninger. Og til slutt er det naturligvis også støtte for dokkingstasjon.

God ytelse

Med Fujitsu Lifebook U745 fikk vi noe ganske kjent å teste. Prosessoren har vi sett i flere hybrider og ultrabærbare den siste tiden. Bortsett fra SSD-størrelsen, som her er litt liten, er det i det hele tatt mye å kjenne igjen.

PEN: Vi liker den stramme og rene designen, og Lifebook U745 er ganske pen å se på.

Derfor visste vi sånn omtrent hvordan Lifebook U745 ville gjøre det i ytelsestestene. Vi ble litt overrasket over at Lifebook U745 gjorde det noe bedre enn flere av de små bærbare PC-ene vi har testet det siste året, som har hatt tilsvarende eller kraftigere spesifikasjoner. Det er ikke snakk om de store forskjellene, men ytelsestestene var jevnt over hakket bedre. I visse tester kan nok blant annet den lavere oppløsningen spille litt inn. Forskjellene er målbare, men i praksis er de ikke særlig merkbare. Det var nå uansett en positiv overraskelse.

Som med konkurrentene er ikke ytelsen på toppnivå, og Lifebook U745 er ikke PC-en for dem med behov for å kjøre tunge programmer. Det er likevel mer enn god nok ytelse for typiske bedriftsprogrammer og vanlig dagligdags bruk, og selv til litt tyngre oppgaver.

Blant de bedre på batteritid

Med en Intel Core i5 U-prosessor pleier batteritiden gjerne å være relativt god, sammenlignet med litt kraftigere PC-er. Det er tross alt noe av poenget med Intels U-prosessorer, og er noe som fungerer godt i Lifebook U745.

I den senere tid har vi testet en rekke ultraportable, hybrider og små bærbare, hvor fokus har vært på portabilitet og god batteritid. Normalen har da vært fra like i underkant av syv timer batteritid med typisk «kontorbruk», altså tekstbehandlig, surfing og andre lette oppgaver. Til noe mer variert bruk er normalen rundt fem timer batteritid. En av de aller beste i våre batteritester den siste tiden har vært Fujitsu Lifebook S935, som holdt ut nesten ni og en halv time ved «kontortesten».

Fujitsu Lifebook U745 gjør det ikke fullt så skarpt som S935, men rett i overkant av åtte timer med nær kontinuerlig bruk er ikke til å kimse av. Det er rett og slett et meget godt resultat. Når det kommer til litt tyngre bruk er Lifebook U745 mer på linje med andre pc-er vi har testet i samme segment, rundt (greie) tre timer med video, litt spill og musikk.

Konklusjon

Det største ankepunktet da vi testet Lifebook S935 var støynivået, som var godt over det vi satte pris på. Med Lifebook U745 hadde vi ingen problemer med støynivået, som var svært lavt. Det var i det hele tatt mye vi likte bedre her enn på S935. At ytelsestestene også gikk et lite hakk bedre var heller ikke så dumt.

Ikke dermed sagt at Lifebook U745 er uten problemer. For selv om det aller meste klaffer, klarer vi ikke helt å bli komfortable med skjermoppløsningen, som i alle fall etter vår mening er for lav. Spesielt sett opp mot prisen.

Ser man bort fra oppløsningen danker Fujitsu Lifebook U745 ut en rekke av konkurrentene både på ytelse og funksjonalitet. Du har litt bedre ytelse og batteritid enn med for eksempel Dell XPS 13 og Lenovo X1 Carbon, selv om i alle fall sistnevnte koster en neve tusenlapper mer enn Lifebook U745. Til gjengjeld har de begge bedre oppløsning.

Ser man bort fra oppløsningen, eller synes 1600x900 piksler er fin-fint, er Fujitsu Lifebook U745 er trygt valg. Her har du god ytelse, meget god batteritid, støtte for dokking og bra med tilkoblinger. Design, vekt eller størrelse er det heller ikke stort å si på. Rett og slett en god bedriftsbærbar med få mangler – annet enn den mange ganger nevnte oppløsningen.