TEST: NEC EA274WMi - Kvalitet for halvproffene

HVIT: Vår testskjerm var hvit, men EA274WMi leveres også i svart. (Foto: Nec)

TEST: NEC EA274WMi - Kvalitet for semiproffene

Necs 27-tommer byr på gode farger og er it-avdelingens drøm.

Selv om det er 4K som er det heteste om dagen, med priser som begynner å nærme seg levelige nivåer for gode skjermer, er det fortsatt mye å hente i en god 27-tommer med WQHD-oppløsning (2560x1440 piksler).

Vi har testet Nec EA274WMi, en skjerm beregnet på kontorbruk og til oppgaver som krever god fargekorrekthet og relativt stor arbeidsflate. Skjermen er utstyrt med IPS-panel, som er forventet i denne prisklassen. Nec EA274WMI koster omtrent 6.000 kroner i norske butikker.

Som med skjermer beregnet på proff bruk, har Nec EA274WMi en relativt enkel design. Vår testskjerm var hvit, men den kommer også i sort. Rammen er relativt smal, slik at det bør fungere fint å ha flere EA274WMi ved siden av hverandre.

Skulle du velge å gjøre det, kan du kontrollere, og synkronisere opptil seks skjermer ved hjelp av Necs ControlSync-programvare. Kombinert med Naviset-programvaren kan du også spare mye tid ved å kopiere skjerminnstillingene fra en ferdig kalibrert skjerm til andre EA274WMi-skjermer i bedriften.

God ergonomi

Skjermen er utstyrt med en god fot. Her har du alle de justeringsmulighetene vi forventer av skjerm i dette segmentet, rotasjon, vipping, høydejustering og mulighet for portrettmodus. Byggekvaliteten virker også veldig god, i typisk Nec-stil.

HØYKANT: Nec-skjermen byr på god ergonomi, og kan vris 90 grader til portrettmodus. (Foto: Nec)

Bak på skjermen har du kurant med tilkoblinger. Du kan velge mellom DisplayPort, HDMI, VGA eller DVI-D for signal.

Ønsker du best mulig bilde og muligheten til å bruke full oppløsning, anbefaler vi å gå for DisplayPort.

Bak på skjermen har du også en usb-tilkobling som lar deg bruke den innebygde usb-huben. Her har du to USB 3.0 bak og to vanlig usb-porter på venstre side. Vi hadde gjerne sett at Nec plasserte 3.0 portene på siden av skjermen, slik at det var disse som var lettest tilgjengelig. Tilkobling for analog lyd er også på plass, slik at du for eksempel kan koble hodetelefoner rett i siden på skjermen.

Korrekte og fine farger

Vi mistenker at testskjermen vi fikk levert har vært kalibrert en og annen gang før, gitt at den meldte over 250 timers driftstid. Bildet rett ut av boksen var nemlig nær perfekt kalibrert, og vår kalibrering gjorde ikke store utslaget på bildekvaliteten. Ut fra det vi har lest andre steder er det gjerne ikke helt tilfellet med splitter nye EA274WMi.

Allerede ved oppstart var bildet godt balansert, med finer farger og fin kontrast. Våre målinger viste at EA274WMi gjør det hakket bedre enn snittet av de IPS-baserte 27-tommerne vi har testet de siste årene.

Skjermen dekker omtrent 99,5 prosent av sRGB-fargerommet, og det mangler kun bittelitt på noen av blåfargene. Til gjengjeld har du litt flere farger å boltre deg i i andre deler av spekteret. Totalt sett et meget godt resultat.

Fargekorrektheten er også meget god, med en gjennomsnittlig Delta E-verdi på omtrent 1,5. Delta E måler hvor nær korrekt fargene som vises på skjermen er. Altså hvor nær det du ser, er slik fargen skal være. Det er hakket bedre enn for eksempel Asus PB279Q, som vi testet nylig. Det er ikke helt på nivå med de beste 27-tommerne, men heller ikke langt unna.

Super kontrast

Våre målinger og tester viste også at sortnivået er meget bra, og kontrasten er blant de beste vi har testet på en IPS-skjerm. Vi målte kontrasten til hele 1098:1, som er å regne som svært bra, og bedre enn Nec selv oppgir. Vår mørke testfilm, «Batman the Dark Knight» var da også fin-fin å se på med Nec EA274WMi. Det samme var samlingen av testbilder vi bruker når vi tester skjermer.

I tillegg til å levere et fint bilde, fine farger og kjempekontrast har Nec laget en skjerm som skal spare penger for deg, og miljøet for utslipp. For å få til det har de bygd inn en «menneskesensor» i skjermen.

I praksis er det en liten bevegelsessensor i bunn av skjermen som er koblet til en strømsparingsfunksjon som senker lysstyrken i skjermen når det ikke sitter noen foran den. En funksjon som kan være kjekk i en bedrift med mange skjermer som står unødig mye på, men for så vidt ikke noe helt nytt. Undertegnedes Eizo EV2736W har samme funksjonalitet, som har stått slått av omtrent siden dag én.

Konklusjon

Nec EA274WMi er en god skjerm. Fargegjengivelsen er blant det bedre i denne prisklassen, samtidig som du har så godt som hele sRGB-fargerommet til rådighet. Med mindre du driver med avanserte trykksaker er det egentlig nok. Driver du med den slags, må du nok regne med en dyrere og mer avansert skjerm om du vil ha det enda riktigere enn her.

Skjermen leverer også et flott kontrastnivå og et skikkelig svart svartnivå. Kombinert med helt grei oppdateringshastighet og relativt beskjeden «input lag» gjør det at skjermen også kan fungere til annet enn bare jobb. Noen spillskjerm er det ikke, men den kan fungere også til den slags bruk.

Byggekvaliteten er meget god, og ergonomien akkurat slik vi forventer det i dette segmentet. Vår hvite testskjerm var litt vel «sykehusete», men du får også skjermen i sort.

Det er altså mye bra med Nec EA274WMi, og fint lite å ikke like.

Samtidig er det ikke mer enn et par uker siden vi testet Asus nye 4K-skjerm, som gjorde det nesten like godt i det meste av testene våre, og bare kostet omtrent en tusenlapp mer. Er du på jakt etter høyest mulig oppløsning kan den være et godt alternativ. Du går glipp av litt når det gjelder fargekvaliteten, men ikke mye. Er fargene viktigst,og budsjettet på under 10.000 kroner, er Nec EA274WMi et av de beste alternativene.

Test av pc og skjermer