TEST: Cat B15 - Mobilen for tøffinger

Den nærmest uknuselige Cat B15 er ikke for alle, men for en del er den et spennende og trygt alternativ.

Publisert Sist oppdatert

Caterpillar er mest kjent for å lage svære og tøffe kjøretøy, som dumpere, hjullastere, gravemaskiner og traktorer. Det er store, barske og kraftige kjøretøy det er snakk, til bruk i tidvis tøffe omgivelser. Nå har selskapet kommet med en Android-basert telefon en trygt kan ta med seg på jobb i de tøffe omgivelsene man ellers bruker Caterpillar-utstyr i.

Rent spesifikasjonsmessig er ikke Cat B15 fryktelig spennende, men med en tokjerneprosessor på 1 gigahertz har du ytelse nok til det meste av vanlige oppgaver, og for så vidt også til litt underholdning i pausene. Telefonen er utstyrt med en relativt lyssterk og grei skjerm på fire tommer.

Vi opplevde at baksiden løsnet ved høye fall.

Den ikke altfor spennende innmaten er pakket inn i et solid og ganske tykkfallent chassis. Cat B15 er omtrent dobbelt så tykk som de slankeste og smekreste telefonene på markedet, og med god grunn. Sidene på telefonen er kledd i metall, mens baksiden er dekket av et lokk med gummipakninger som hindrer vann og støv å trenge inn i telefonen. I tillegg er det gummideksler som skjuler ladekontakten og hodetelefonutgangen.

Takket være materialvalget og utformingen skal Cat B15 takle fall fra minst 1,8 meter, og tåle å ligge under én meter vann i opptil 30 minutter. Telefonen følger IP67-standarden for vann- og støvsikkerhet.

Tåler juling

Få håndverkstelefoner er så gjennomførte som Cat B15.

Skjermen er ikke av de største, men den er lyssterk og tåler en trøkk.

Vi valgte å se om telefonen holder det Cat lover. Vi har sluppet telefonen fra varierende høyde, fra rundt halvmeteren til opp mot to meter. Ved lave høyder taklet telefonen fallene uten noen som helst problemer, og det var bare å fortsette å bruke den som om ingenting hadde hendt. Da vi kom over 1,5 meter likte ikke telefonen treffet med bakken like godt, med det resultatet av bakdekselet og batteriet løsnet litt. Det var ikke verre enn at vi kunne sette batteriet og lokket på plass og slå på telefonen igjen.

I løpet av testperioden har vi også latt telefonen få seg opp til flere bad. Cat B15 taklet fint å bli dusjet og å bli lagt under vann. Skjermen er ikke laget slik at den fungerer når den er våt, og begynte å åpne alskens apper og menyer ettersom vannet rant rundt på skjermen. Et kjapt tørk med et håndkle og alt var tilbake til normalt.

Les også: Sony Xperia Tablet Z lansert

Cat har valgt å gi B15 et kamera på fem megapiksler. Bildekvaliteten er ikke all verdens, men heldigvis bedre enn vi kunne fryktet. For å gjøre ting så enkelt som mulig, og kanskje for å ha færre ting som kan gå i stykker, er det ikke fotolys her.

Sim til hjemme og sim til jobb

For bedrifter kan det nok være kjekt å vite at Cat B15 er utstyrt med to plasser for sim-kort, slik at man for eksempel kan ha et sim-kort til privatbruk og et til jobb. Under batteriet finner du også minnekortleser. Gitt at telefonen kun er utstyrt med fire gigabyte minne kan det komme godt med.

Les også: Ekstremtestene du bør se

Cat B15 kjører Android 4.1.2, den mest utbredte varianten i nye telefoner om dagen. Det er gjort minimalt med endringer, slik at Cat B15 i praksis kjører en tilnærmet ren Android. Det eneste synlige er et knippe Cat-apper, som i realiteten er snarveier til ymse Cat-nettsider.

Konklusjon

Vi liker Cat B15. Ikke fordi den leverer rå ytelse eller har et fantastisk kamera, men fordi den er så barsk. Noen vil kanskje synes den ser litt lite lekker ut, men vi synes bare den er tøff – det gjorde for så vidt de fleste vi viste den til også. Ting som to sim-kort-plasser er kjekt å ha med seg. Cat B15 er nok aller mest beregnet på folk med «skikkelige» jobber, være seg det er de som jobber i bygg- eller anleggsbransjen, eller om det er snakk om ingeniører som er mye ute på oppdrag i tøffe omgivelser. Til den slags bruk virker Cat B15 særdeles godt egnet. For oss kontorrotter er den nok ikke fullt så aktuell.