TEST: Mac mini - Hvor bra er den billigste Mac-en?

TEST: Mac mini - Hvor bra er den billigste Mac-en?

Inngangsbilletten til Mac-verdenen, Mac mini, er blitt enda litt bedre.

Sent i høst oppgraderte Apple sin Mac mini-produktserie for andre gang i løpet av 2009. Resultatet er at den rimeligste inngangs-billetten til Mac-verdenen er blitt enda mer attraktiv, og enda litt bedre.

5-årsjubileum

I skrivende stund er det snart fem år siden Apple introduserte Mac mini-konseptet. Apple har alltid blitt beskyldt for å ha irriterende høy pris på produktene sine, og Mac mini-opplegget var nok et forsøk på å komme kritikerne i møte.

Ideen var, sa Apple den gang, å skape en liten og enkel Mac som ikke minst kunne fungere som en rimelig inngangsbillett til Mac-konseptet for eksisterende Windows-brukere som gjerne ville svitsje, men som ikke ville bruke all verden av penger på det i første runde. Det lå i kortene at Apple forventet at mange av dem ville oppgradere til dyrere Mac-er etter at de ble fortrolig med Mac-verdenen gjennom Mac mini.

Den første maskinen i serien hadde en PowerPC-prosessor på beskjedne 1,25 gigahertz. Maksimalt internminne var 1 GB.

Mac mini ble i utgangspunktet levert uten skjerm, tastatur og mus. For å gjøre overangen til Mac så billig som mulig for eksisterende pc-brukere la Apple ganske enkelt opp til at man skulle koble til et usb-tastatur og en usb-mus man hadde liggende fra sin tid som pc-bruker. Skjerm fulgte heller ikke med. Maskinen hadde dvi-kontakt, men de kjøperne som hadde skjerm som ikke var utstyrt med kompatibel dvi-kabel, kunne få kjøpt adapter til vga- og S-video-kabel i stedet.

Stasjonær med bærbar-komponenter

Mac mini er en bitteliten pc, i hovedsak bygd på komponenter man vanligvis finner i små, bærbare pc-er. Likevel må den kategoriseres som en stasjonær pc, altså en pc myntet på bruk på skrivebordet, tilkoblet strømnettet – batteridrift er ikke mulig.

Sett ovenfra er det en kvadratisk boks med dimensjonen 16,51 cm i begge retninger, altså ikke stort større en et cd-plastetui. Plassér fem-seks slike cd-etuier oppå hverandre, og du har omtrent størrelsen på en Mac mini, som er 5,08 cm høy. I tillegg kommer en ekstern strømforsyning.

I fronten er det åpning for cd/dvd-plater i en «superdrive»-stasjon med direktemating, og så har man en del tilkoblingspunkter på baksiden. Mac mini tar med andre ord minimalt med plass på skrivebordet. Vekten er 1,31 kg, som er som en liten bærbar pc – men tastatur og skjerm kommer altså i tillegg.

For fem år siden var Mac mini en ganske svakt utrustet maskin med moderat ytelse, men også beskjeden pris. Etter en stund så det ut til at Apple hadde mistet interessen for Mac mini, for frem til i vår gikk det hele 19 måneder uten at maskinen ble gjenstand for noen oppgradering og forbedring. Mange tolket det som et tegn på at Mac mini-konseptet var i ferd med å fases ut.

Men den gang ei. I mars i år kom det en oppgradering med raskere prosessorer og større disker, uten at prisene ble endret. Derimot ble grafikkytelsen forbedret betraktelig, så alt i alt var det en ganske bra ytelsesforbedring Apple kunne slå i bordet med i vår.

Enda litt bedre

Endringene som er kommet i høst, er egentlig en forholdsvis moderat forbedring av klokkefrekvens og diskkapasitet – til samme startpris som før. Prisen starter på 4 790 kroner. Da får du en Intel Core 2 Duo-prosessor på 2,26 gigahertz, to gigabyte internminne og 160 gigabyte harddisk – Apple benytter fortsatt forholdsvis langsomme disker på 5400 omdr/minutt.

Går du opp til 6490 kroner, får du i stedet 2,53 GHz-prosessor, 4 GB minne og 320 GB disk. På Apple Store kan du spesialbestille den med 2,66 GHz prosessor i stedet, og du kan også få den med disk på 500 GB. Bestiller du den med begge disse utvidelsene, er du imidlertid oppe på 8615 kroner. Dette er over startprisen på en hvit MacBook, og du begynner å nærme deg prisen på den rimeligste iMac-en, som har like stor disk og like mye minne, samt raskere prosessor og i tillegg en flott 21,5-tommers skjerm, tastatur og mus inkludert i prisen på 9490 kroner. Her blir det fort valgets kvaler.

Ettersom den billigste Mac mini-en nå har 2 GB internminne mot bare 1 GB på den forrige billigste modellen, betyr det ikke minst bedre grafikkytelse, ettersom selv den billigste nå utnytter 256 MB delt grafikkminne – den forrige modellen hadde kun 128 MB delt grafikkminne tilgjengelig.

Mac mini har siden forrige oppgradering vært utstyrt med Nvidia GeForce 9400M-grafikk, som var en vesentlig bedre løsning enn det som ble benyttet tidligere.

Ellers er alt som før når det gjelder tilkoblingsmuligheter: Ethernet-kontakt for 10/100/1000 Base-T RJ-45-nettverkskabel, FireWire 800-kontakt, Mini dvi-kontakt, Mini DisplayPort-kontakt og fem usb-kontakter, i tillegg til separat mikrofoninngang og hodetelefonutgang. Bluetooth-kommunikasjon og trådløs nettverkskommunikasjon er også standard på alle versjoner – sistnevnte med Airport Extreme 802.11a/b/g/n.

Maskinen kommer standard med adapter for å koble skjerm med dvi-plugg til Mini dvi-kontakten bak på Mac mini-en. Gjennom Mini DisplayPort-kontakten kan du koble til de nyeste Apple-skjermene, for eksempel Apple LED Cinema Display.

Det finnes også en adapter å få kjøpt som gir mulighet for å koble en dvi-skjerm til Mini DisplayPort-kontakten. Dette er aktuelt dersom man ønsker å koble til to skjermer samtidig. I tillegg kan man få en spesiell Dual Link dvi-adapter som gjør at man kan bruke den lille Mac mini-en sammen med en stor 30-tommers Apple-skjerm. Mini DisplayPort-utgangen gjør at man også kan benytte en av de nyeste iMac-ene som skjerm til Mac mini. Jeg ser frem til å få en forklaring på hvorfor det er fornuftig ressursbruk.

De nyeste Mac mini-modellene kommer naturligvis med Mac OS X Snow Leopard som operativsystem, og iLife 09-programmene for bildebehandling, video, musikk og webside-design følger med gratis.

LES MER OM TESTENE PÅ NESTE SIDE - OG VÅR KONKLUSJON