TEST: Mekaniske tastaturer - Toppmoderne med gammeldags innmat

TEST: Mekaniske tastaturer - Toppmoderne med gammeldags innmat

Nå er de heteste tastaturene basert på gammeldags teknologi.

Det er nok mange som husker tilbake til 80- og 90-tallet, og hvordan pc-ene både så ut og oppførte seg den gangen. En del husker nok også tiden før datamusas inntreden, og tiden da tastaturene hørtes ut omtrent som skrivemaskiner. Den gang tastaturene hadde mekaniske følere og klikk som gjallet i veggene.

Siden den gang har mye endret seg. Pc-ene er uendelig mye raskere, mer stillegående og langt mer allsidige. Også tastaturene har blitt stadig mer lydløse i bruk, men i samme slengen har de mistet mye av presisjonen og den gode følelsen av skikkelige tastetrykk. Fra mekaniske brytere og litt skrivemaskinaktig følelse på tastene, har produsentene flyttet videre til membranbaserte tastaturer. Her hviler tastene på en gummiplate som kommer i kontakt med et kretskort når du trykker ned tastene. Det fungerer helt greit og er relativt lydløst, men responsen blir fort litt svampete og upresis – noe man merker veldig godt etter å ha prøvd et skikkelig mekanisk tastatur.

LES OGSÅ:

TEST: Qpad MK-80 Pro Gaming Keyboard - Nostalgitripp

I det siste har spesielt spillutstyrsprodusentene gått tilbake i tid, og hentet frem de mekaniske bryterne. Fremfor en myk gummiplate og et felles kretskort for alle tastene, har de mekaniske tastaturene en liten bryter under hver eneste tast. Det finnes flere produsenter av mekaniske brytere, og hver av dem har gjerne flere forskjellige modeller med forskjellige egenskaper. De mest utbredte er Cherrys mekaniske brytere, et navn mange nok vil huske fra de fantastiske Cherry-tastaturene som var populære for en 20-års tid siden.

Selskapet lager fortsatt tastaturer, men i hovedsak til bruk i industrien eller i butikkløsninger. Samtidig leverer de mekaniske brytere til andre tastaturprodusenter. Det er fire typer brytere som er populære, MX Red, Blue, Brown og Black. Hvilke brytere produsentene velger å benytte seg av kommer an på hvilken type tastefølelse de er ute etter, samt hvor mye penger de vil legge i bryterne.

Blue = bråk

Tidligere har vi testet Qpads MK-80, et tastatur som var utstyrt med MX blue. Dette er en bryter som lager et markant klikk i det du kommer omtrent halvveis i tastevandringen, og som lar deg høre at du kan flytte deg videre til neste tast. Dette er en type bryter som er relativt lite utbredt i spilltastaturer. Den er aller best egnet for dem som skriver mye og raskt, og med sine MX Blue-brytere har MK-80 blitt undertegnedes absolutte favoritt når det skal skrives lange artikler – samtidig som det også fungerer glimrende til spilling. Tastaturer med MX Blue er ikke å anbefale i åpne kontorlandskap – med mindre du er ute etter å plage kollegene dine.

Tastaturene vi har testet denne gangen, to fra Qpad og ett fra Corsair, er alle utstyrt med Cherry MX Red-brytere. Dette er en litt annerledes bryter. Det er blant annet ikke et tydelig klikk i det du trykker tasten ned. Her er det heller fokusert på en middels kraftig motstand som øker desto lenger ned i tastetrykket du kommer, slik at du merker godt når tasten er på vei ned mot bunnen av vandringene, som er på totalt fire millimeter. Tasten aktiveres på to millimeter. De røde bryterne er også noe lettere enn de blå. Tyngst av dem alle er de sorte. Selv om man ikke har det tydelige klikket, er ikke MX Red-brytere lydløse. De er kanskje mindre støyende enn MX Blue, men samtidig må du regne med noe mer lyd enn med et godt membrantastatur. Vi er imidlertid ikke i tvil om at det er verdt det. Så mye bedre er nemlig mekaniske taster.

LES OGSÅ:

TEST: Roccat Isku og Kone[+] - Parhester til spilling

En del vil nok reagere på prisene på mekaniske tastaturer, som fort kan være opp mot det dobbelte av tilsvarende membrantastaturer. Da kan det være greit å vite at de mekaniske bryterne i tasten oppgis å ha langt bedre levetid enn membrantastaturer, i Cherry-bryternes tilfelle skal hver bryter tåle minst 50 millioner tasteslag.

Ettersom alle de tre tastaturene er utstyrt med den samme typen bryter, er de relativt like i bruk, og det blir vel så mye andre elementer som teller inn på hvor godt de er egnet for forskjellige typer bruk.