TEST: OS X Mountain Lion - smidig oppgradering

TEST: OS X Mountain Lion - smidig oppgradering

Vi har testet Apples nyeste operativsystem til Mac, OS X 10.8.

Apple har nå sluppet den ferdige versjonen av OS X 10.8 Mountain Lion på Mac App Store.

Mountain Lion er den niende store versjonen av OS X. Før det har vi hatt Cheetah, Puma, Jaguar, Panther, Tiger, Leopard, Snow Leopard og Lion.

Nye versjoner av Mac OS X har blitt sluppet med både ett og to års mellomrom siden 10.1 Cheetah kom i 2001, og Mountain Lion kommer omtrent på året etter at Lion ble lansert.

Det markerer et skifte i oppdateringsfrekvensen av Mac-operativsystemet, som Apple nå har sagt skal komme årlig.

140 kroner

Ifølge Apple er det over 200 nyheter i Mountain Lion, noen er store og godt synlige, mens andre (ganske mange) er så små at du nesten ikke legger merke til dem.

Akkurat som Lion tilbyr Mountain Lion flere nye funksjoner som er kjent for brukere av Apples mobile enheter. Årets lansering viderefører Apples filosofi om å bringe iOS-funksjoner «tilbake til Mac» samtidig som den blir enda mer integrert med Apples skytjeneste, som også er en viktig del av iOS.

Systembasert integrasjon med sosiale nettverk, begrensninger til hvilke programmer som kan installeres og ny nettleser er også noe av det som er nytt.

Den norske prisen for Mountain Lion ligger på 140 kroner, 69 kroner mindre enn forgjengeren. Det er for øvrig også laveste pris på OS X siden 10.1 ble tilbudt gratis for 11 år siden. Ikke store summen, men så er det ingen omveltende oppdatering heller. Og så billig at veldig mange vil velge å oppgradere. Kjøpte du en Mac etter 11. juni, kan du oppgradere kostnadsfritt.

Mountain Lion er en videreføring av Lion - en evolusjon - men der forgjengeren kom med endringer som overrasket og muligens også skuffet en del brukere, mener vi at nykommeren fikser mange av irritasjonene fra denne samtidig som den også har mye ny snacks å by på. La oss ta en titt på hva det egentlig dreier seg om.

Installasjon

For å installere Mountain Lion, er det bare å laste ned operativsystemet fra Mac App Store (link). Eller bare og bare, du må ha en Mac som møter Apples systemkrav. Kort fortalt: jo nyere Mac du har, jo bedre er det. Det kan kun installeres på følgende modeller:

  • MacBook (sent 2008 Aluminum, eller tidlig 2009 eller nyere)
  • MacBook Pro (midten av eller sent 2007 eller nyere)
  • MacBook Air (sent 2008 eller nyere)
  • iMac (midten av 2007 eller nyere)
  • Mac mini (tidlig 2009 eller nyere)
  • Mac Pro (tidlig 2008 eller nyere)
  • Xserve (tidlig 2009)

Øvrige systemkrav er 2 GB minne, 8 GB ledig diskplass og så må du også ha OS X 10.6.8 eller senere installert. Snow Leopard-brukere er også velkomne, altså.

Hvis din Mac ikke er kompatibel med Mountain Lion, har Apple lagt inn en kontrollfunksjon i Mac App Store som hindrer brukere fra å kjøpe operativsystemet dersom datamaskinen ikke oppfyller systemkravene. Dette for å hindre feilkjøp.

Selve installasjonen av operativsystemet er lett som en plett. Bare sørg for at du tar en sikkerhetskopi av dataene dine før du setter i gang. Når du har lastet ned installasjonsfilen, er det bare å starte den, taste inn din Apple ID og ditt passord og så følge veiviseren. Det er ikke snakk om mer et par trykk og en omstart. Så må du bare vente på at installasjonen blir ferdig.

Hvor land tid det tar kommer an på hva slags Mac du har. På en ny MacBook Air fra 2012 tok det knapt 20 minutter. På en hvit MacBook fra midten av 2009 brukte vi over en time.